Svijet

Rusima najveće skladište gasa u EU, Njemcima rezerve u Sibiru

0910gas
R
usija će kupiti najveće podzemno skladište gasa u Evropi od njemačkog BASF-a, a Njemci će zauzvrat imati pristup rezervama gasa u zapadnom Sibiru.

Rusima najveće skladište gasa u EU, Njemcima rezerve u Sibiru
Portal AnalitikaIzvor

Još jedna potvrda da Njemačka ima drugačiji odnos sa Rusijom u odnosu na ostatak EU biće potvrđena potpisima tokom jeseni, a dogovor je dio projekta Sjeverni tok.

Okvir za ugovore urađen je još u decembru, kada je dobijeno zeleno svijetlo od Evropske komisije, a EU i Rusija sada kažu da sankcije zbog ukrajinske krize neće uticati na nastavak ovog posla.

Skladište se nalazi u njemačkom gradu Redenu, na površini od osam kvadratnih kilometara, a gas se skladišti na dubinama do dva kilometra. Kapacitet skladišta je 4,2 milijarde kubnih metara, što je oko sedam odsto njemačke godišnje potrošnje.

Skladište u Redenu je jedno od ključnih za energetsku sigurnost Njemačke i Holandije, a prema podacima iz 2012. godine predstavljalo je petinu skladišnih kapaciteta u Njemačkoj.

"Ova razmjena će značajno ojačati Gaspromovu poziciju u liniji proizvodnje, od sirovih materijala, preko realizacije, do finalnog proizvoda za mušterije", naveli su u Gaspromu.

Njemački hemijski gigant BASF inače ima 15 odsto udjela i u Južnom toku.

Gasprom skladišti svoj gas u Srbiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Letoniji, Bjelorusiji i Jermeniji.

Izvor: B92.net

Portal Analitika