Zabava

Muškarci su "programirani" da seksualno žele žene u dvadesetima

0910poslovna_zena
S
udeći prema rezultatima nove studije, kada se radi o izboru seksualnog partnera, muškarci svih godina maštaju uglavnom o jednom tipu - ženama u svojim ranim i srednjim dvadesetim godinama.

Muškarci su "programirani" da seksualno žele žene u dvadesetima
Portal AnalitikaIzvor


Istraživači u Finskoj su ispitali 12.656 muškaraca i žena uzrasta od 18 do 49 godina u namjeri da otkriju koje su njihove seksualne želje kad su partneri i njihovo doba u pitanju. Pitali su ih koja ih je to dobna grupa najviše privlačila u zadnjih 12 mjeseci i sa kojom su zapravo imali najviše seksualnog kontakta.



Baš kao što su istraživači i pretpostavili, rezultati su ovisili o polu. Žene su najčešće bile zainteresovane za muškarce svoje starosne dobi ili nešto starije. Žene u svojim ranim dvadesetim godinama preferirale su muškarce oko četiri godine starije od njih, dok se ta razlika godinama smanjivala.



Muškarci su, s druge strane, generalno bili zainteresovani za jednu određenu grupu  žena - one u njihovim srednjim dvadesetim godinama. Čak su ih i više od starijih privlačile dosta mlađe žene - one u kasnoj adolescenciji i ranim dvadesetima.



Istraživači pretpostavljaju da ovi rezultati samo potvrđuju biološke zakone - hipotezu o tome kako žene biraju starije muškarce prema onome što su im u stanju ponuditi u materijalnom i smislu sigurnosti, dok su muškarcima najprivlačnije žene u svojim dvadesetim godinama iz razloga jer je to period u kojem je žena najplodnija za rađanje djece.



"To su stvari zapisane u našoj evolucionoj prošlosti. Muškarci sazrijevaju kasnije od žena, te vole mlađe žene jer ih one asociraju na plodnost. Najveća plodnost kod žena je prisutna u srednjim dvadesetim godinama, dok nakon 35 godine opada", pojasnili su finski istraživači.

foto: metroportal.hr

Portal Analitika