Politika

KRIVOKAPIĆ: Klauzula balansa mogućnost ali i stimulacija

0810ranko429okoko
P
redsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je nakon svečanog preuzimanja Izvještaja o napretku Crne Gore da je Evropaka komisija stavila fokus u pregovorima sa Crnom Gorom na vladavinu prava i da „klauzula balansa“ ostaje kao mogućnost i sredstvo podsticaja uslovljavanja i stimulacija svake zemlje u priduruživanju.

KRIVOKAPIĆ: Klauzula balansa mogućnost ali i stimulacija
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić je istakao da će u koalicionom sporazumu sa DPS-om biti sve ključne obalsti gdje EU ne prepoznaje dovoljno rezultata.

- Dosta je ocjena da postoji napredak i da je Crna Gora od 2006. godine najviše napredovala, ali ima ocjena da su neke katagorije koje su manje ili više pozitivne odnosno negativne. Nova strategija EU su takozvana tri stuba proširenja – vladavina prava koja je i formalno prvi stub, ekonomsko urpavljanje i treći reforma administracije i državnih insistucija. Vladavina prava je fokus EU i tu je famozna klauzula balansa i ona ostaje kao mogućnost kao sredstvo podsticaja uslovaljavanja i stimulacija svake zemlje u priduruživanju. Mi nakon ovog izvještaja moramo da damo jasne i precizne aktivnosti koje ćemo sprovesti, a dio jeste u aktivnom planu a dio mora biti u političkoj volji koju moramo iskazati – rekao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da je Parlament uradio sve i da se sada očekuju rezultati.

- Izmjenili smo Ustav, donijeli smo zakone da se obezbjedi sistemska nezavisnost sudstva, očekuju se rezultati i da napredovanje sudija bude po jasnim kriterijumima. Očekuje se da triangl policija, tužilaštvo, sudstvo funkcioniše bolje – rekao je Krivokapić.

U sporazumu sa DPS-om sve problematične obalsti:  On je istakao da će u koalicionom sporazumu sa DPS-om biti sve ključne obalsti gdje EU ne prepoznaje dovoljno rezultata.

- Kada nemamo dovoljno presuda koje bi zadovljile kriterijume EU, to će biti u koalicionom sporazumu. Mediji će biti u koalicionom sporazumu i sve ključne oblasti gdje EU prepoznaje pomake, ali ne i dovoljno rezultata – rekao je Krivokapić.

On je istakao da neće čektai novi izvještaj.

- Mi ćemo raditi da taj rezultat bude pozitivan, ako bude negativan doniijećemo političke odluke. Nećemo čekati niti malo i zato smo tražili redefinisanje sporazuma i  da se unesu obaveze, tražili smo da se sačeka izvještaj – rekao je Krivokapić.

Na pitanje novinara zašto se kaluzula o balanasu spominje prvi put u izvještajima Krivokašić je rekao da je to  sada slučaj jer prelazimo na drugi nivo pregovora.

- Sada je zastupljena politika tri stuba proširenja koju prije nijeste imali, već ste imali politiku proširenja uslovlajvanja. Sada je to u drugoj formi- tri stuba gdje je vladavina prava broj jedan i gdje je sada klauzula o balansu vezana za tu mogućnost neispunjavanja u toj oblasti, a to znači zamrzavanje pregovora u svim oblastima ako ne pokažemo rezultate u oblasti 23 – rekao je Krivokapić i poručio da izvještaj ide u prilog svima koji su evroatlanstki orjentisani.

Portal Analitika