Politika

ĐUKANOVIĆ – LANGE: Pregovori sa Crnom Gorom u punom jeku

lange
C
rna Gora predvodi proces evropske integracije u regionu i pregovori sa njom su u punom jeku, ocijenio je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije (EK) Dirk Lange, u razgovoru sa premijerom Milom Đukanovićem.

ĐUKANOVIĆ – LANGE: Pregovori sa Crnom Gorom u punom jeku
Portal AnalitikaIzvor



Kako je saopšteno iz Vlade, Lange je danas Đukanoviću uručio zvanični Izvještaj o napretku Crne Gore za ovu godinu.

„Lange je ocijenio da Crna Gora od 2010. godine, kada je dobila status kandidata, predvodi proces evropske integracije u regionu zapadnog Balkana, kao i da su pregovori sa Crnom Gorom u punom jeku“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, naglasio da je Crna Gora, u skladu sa novim pristupom EK, započela pregovore otvaranjem najzahtjevnijih poglavlja i okončala proces skrininga za sva poglavlja, čime je ostvarila veliki napredak.

„Lange je prenio ohrabrenje EK Crnoj Gori da, u skladu sa nalazima i preporukama iz Izvještaja, nastavi reformske procese u cilju održavanja dobre i aktivne dinamike pregovora“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je istakao da Izvještaj EK Vlada doživljava kao detaljan presjek i odgovorno sagledavanje napretka Crne Gore u pregovorima za članstvo, od strane partnera, i istovremeno kao podsticaj za dalji rad u ostvarivanju jednog od strateških spoljnopolitičkih ciljeva.

„Premijer je naglasio da je Vlada odlučna da nastavi sveobuhvatne reformske procese u cilju daljeg jačanja vladavine prava i ekonomskog razvoja države, a prije svega radi dostizanja evropskih standarda i obezbjeđivanja evropskog kvaliteta života građana Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, u tom kontekstu, naglašena važnost podrške Evropske unije državama zapadnog Balkana, kako bi se prevazišlo ekonomsko zaostajanje i ubrzao proces integracije regiona.

Portal Analitika