Politika

LANGE: Klauzula o zamrzavanju pregovora postoji ali nije bilo nikakve inicijative da se aktivira

0810lange
Š
ef odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za Proširenje Dirk Lange kazao je da u ovogodišnjem Izvještaju o napretku nema preporuke za aktiviranje kaluzule o balansu kojom bi se usporili ili zamrznuli pregovori sa Crnom Gorom.

LANGE: Klauzula o zamrzavanju pregovora postoji ali nije bilo nikakve inicijative da se aktivira
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da prokomentariše “klauzulu o blansu” koja se može aktivirati ako pregovori u poglavlju 23 i 24 ne budu napredovali isotom dinamikom kao i druga poglavlja, Lange je rekao da ta kaluzula postoji  ali da ne vidi nikavu inicijativu da se ona aktivira i da lično de bi smatrao da će ta klauzula biti ottvorena.

- Ako sagledate okvir za pregovaranje imamo jednu kaluzulu koja kaže da ako se desi da pregovori u vladavini prava ne budu pratili tempo u drugim poglavljima postoji mogućnost usporavanja pregovora. To nije ništa novo, to već postoji u pregovaračkom okviru i u izvještaju o napretku je samo podsjetnik da ta klauzula postoji. Takve preporuke za aktiviranje nema u ovom Izvještaju. Lično ne bih smatrao sigurnim da će se ta klauzula aktivirati. Ono što je izvjesno je da ona postoji i da postoji mogućnost njene aktivacije ali u ovom trenutku ne vidim nikavu inicijativu da se ta klauzula aktivira – poručio je Lange na današnjoj konferenciji za medije u Podgorici povodom Izvještaja o napretku Crne Gore.0810gangedrobnicPOCETNA

Upitan da prokomentariše ovogodišnji izvještaj i spekulacije u redovima opozicije da će se ova kaluzula sigurno aktivirati, Lange je rekao da nema kristalnu kuglu i da se ne bavi spekulacijama.

- Kao prvo mi u EU ne volimo spekulacije i ako se desi da se ta kaluzula aktivira u budućem periodu, ja to ne mogu predvidjeti. To svakako zavisi od procjene i razmatranja. Ono što mislim da je važan element je da ćemo o ovom Izvještaju razgovarati sa zemljama čalnicama u Savjetu EU. Aktivacija je nešto što bi se potencijalno desilo u Savjetu. Zemlje članice su te koje će razmatrati to pitanje i imaćemo detaljne razgovore o napretku koji je ostvaren u Crnoj Gori i na osnovu toga članice se osvrnuti zaključke savjeta koji bi trebali da budu ostvareni do kraja godine – poručio je Lange.

On je istakao da su to buduće aktivnosti i nastavak Izvještaja o napratku i da “svako iz Izvještaja izvuče ono što mu ide u prilog i što potvrđuje njihovu poziciju”.

- Učinli smo veliki napor da ovaj izvještaj učinimo objektivnim i treba ga pročitati od početka do kraja i na osnovu toga formirati mišljenje. Selektivno izvlačanje jednog ili drugog aspekta priče bilo bi pogrešno i dovelo  bi vas do pogrešnih zaključaka – rekao je Lange i naglasio da moraju postojati kontkretni rezultati.0810drobnic

- Moraju da postoje konkretni rezultati, mi to pratimo, vezano za korupciju i organizovani kriminala mora da se vidi da je došlo do pravosnažnih osuđujućih presuda u tim oblastima. To su elementi koje mi želimo da vidimo i želimo intenzivno da radimo sa Crnom Gorom upravo na tome - kazao je Lange.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič koji je takođe prisitvovao današnjoj konferenciji za medije, kazao je da je izvještaj pregledni dokument i daje sliku koju je nacrtala EK.

- Normalno je da je predmet internih političkih diskusija", kazao je Drobnič. On je saopštio I da je ovo "koliko se sjeća", prvi put da se "kaluzula o balansu" spominje, ali kako dodaje to ne znači da nije ranije postojala.

B.K.

foto: Ivana Božović

Portal Analitika