Politika

FILE: Crna Gora je napravila značajne korake, potrebni dalji mjerljivi rezultati

810fileSh
C
rna Gora je u 2013. godini napravila značajne korake, otvoreno je 12 poglavlja a dva su privremeno zatvorena. Implementacija vladavine prava je počela, a u procesu pristupnih pregovora potrebni su dalji mjerljivi rezultati koji će biti ključni za određivanje dinamike pregovora, istakao je Štefan File na konferenciji za novinare nakon predstavljanja  Izvještaja o napretku za 2014. godinu.

FILE: Crna Gora je napravila značajne korake, potrebni dalji mjerljivi rezultati
Portal AnalitikaIzvor

Tokom prezentacije, File je napomenuo da ovogodišnji Izvještaj sadrži tri nova stuba u pregovaračkom procesu na kojima će EU insistirati: Jačanje vladavine prava, upravljajnje ekonomijom u skladu sa interesima države i EU i jačanje administrativnih kapaciteta i demokratskih institucija. Komesar za proširenje i susjedsku politiku je istako da će Evropska komisija posebnu pažnju posvetiti jačanju regionalne saradnje država kandidata u procesu proširenja.

Govoreći o Crnoj Gori, File je podsjetio na pregovarački put Crne Gore u EU, istakavši da je Crna Gora u 2010. godini dobila status kandidata, u sljedećoj godini otvorila pregovore, a 2012. godini otvorila poglavlja 23 i 24 i time započela novi pristup politici proširenja.

File je sat ranije, u govoru pred Evropskim parlamentom kazao da je izborom VDT-a učinjen značajan korak prema jačanju vladavine prave.

Portal Analitika