Društvo

Slučaj Duklja: ŽICG ne priznaje prostorne planove države i Glavnog grada

81zgradazcg
Z
vaničnici Željezničke infrastrukture kategorički tvrde da nema potrebe da prave planove o izmještanju pruge iz rejona Duklje, koja je zakonom zaštićeno spomeničko dobro. Urbanisti Glavnog grada su, međutim, u prostorno urbanističkom planu do 2025. godine predvidjeli - a gradski parlament usvojio kao zakon - obavezu željeznice da gradi vijadukt, kojim bi dio pruge Podgorica –Nikšić bio premješten sa lokaliteta Duklje.

Slučaj Duklja: ŽICG ne priznaje prostorne planove države i Glavnog grada
Portal AnalitikaIzvor

„Obavezno je planiranje i izgradnja vijadukta preko lokaliteta Duklje, kako bi se ovaj prostor sačuvao od uzurpacije željezničkim saobraćajem“, navodi se Prostorno urbanističkom i planu Glavnog grada Podgorice do 2025. godine. Prostorni plan Crne Gore do 2020.takođe predviđa izmiještanje pruge sa lokaliteta Duklja, kao jedan od prioritetnih zadataka prostornog razvoja i zaštite kulturnih dobara od nacionalnog značaja.

U ŽICG, međutim, nisu prepoznali važnost, pa čak nisu posebno ni uzimali u razmatranje izmještanje dijela pruge koji prolazi kroz lokalitet antičke Duklje.

810dukljatekst5
Nacionalni interes zaštite Duklje DUP je prepoznao u odjeljku Zaštita prirodne baštine, gdje takođe izričito kaže „zaštita jedinstvenih ostataka starog grada Duklje i njihovo odgovarajuće eksponiranje u konceptu urbanističkih planova sa izmještanjem željezničke pruge“

U Željezničkoj infrastrukturi se, međutim, ne obaziru na planske dokumente. Pozivaju se na dozvolu koju im je u julu 2011. izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a u kojoj nije nevadenio nikakvo ograničenje za lokalitet Duklje. Tom se dozvolom omogućava Željezničkoj infrastrukturi da završi radove na donjem i gornjem stroju pruge i putnim prelazima u zahvatu Prostornog plana Crne Gore. Postoji, međutim, i privremena dozvola Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja kaže da se pruga iz Duklje mora izmjestiti do 2017. godine. Tu je dozvolu Zavod izdao na zahtjev Željeznice Crne Gore u maju 2007. godine.

Portal Analitika