Svijet

Bunt u Svjetskoj banci skinuo bonus direktoru

0810svjetskabankaok
F
inansijski direktor Svjetske banke Bertran Badre odustao je od bonusa koji je izazvao nezadovoljstvo osoblja banke u kojoj se trenutno sprovode mjere štednje.

Bunt u Svjetskoj banci skinuo bonus direktoru
Portal AnalitikaIzvor

Portparol banke Dejvid Tejs izjavio je da je Badre odustao od spornog bonusa posle održanog hitnog sastanka generalne skupštine Svjetske banke, koju je sazvao direktor te institucije Džim Jong Kim.

Osoblje Svjetske banke se juče ponovo pobunilo protiv mjera unutrašnje štednje i zatražilo od uprave objašnjenje isplate bonusa pojedinim direktorima. Prvi protest je bio u četvrtak, a oko 200 zaposlenih okupilo se u sjedištu Svjetske banke u Vašingtonu ponovo u utorak.

Napetost je porasla s nedavnim otkrićem da je Badre dobio 94.000 dolara dodatka na platu - bonusa, dok banka sprovodi obiman plan smanjenja rashoda koji bi mogao dovesti i do otpuštanja.  Svjetska banka je ranije isplatu bonusa, uprkos štednji, objašnjavala potrebom da "privuče" i "zadrži" direktore "velikog kalibra".

Predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim od dolaska na tu dužnost 2012. godine, sprovodi restrukturiranje banke da bi smanjio rashode za 400 miliona dolara tokom tri godine, i povećao resurse da bi Svjetska banka ostvarila svoj glavni cilj - iskorijenjivanje ekstremnog siromaštva u svijetu do 2030. godine.

(B92)

Portal Analitika