Politika

FILE: Privilegija je pratiti Crnu Goru na njenom putu ka EU

0810fileok
C
rna Gora zauzima vodeće mjesto u procesu pristupanja EU na Zapadnom Balkanu. Otkako sam 2010. dobio zaduženje za portfolio proširenja EU, imam privilegiju da pratim Crnu Goru na njenom putu u EU, saopštio je evropski komesar za proširenje Štefan File u autorskom tekstu povodom objavljivanja izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, piše Pobjeda.

FILE: Privilegija je pratiti Crnu Goru na njenom putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

"U mnogim aspektima Crna Gora prednjači u regionu. Vi ste prva zemlja koja je počela da primjenjuje naš novi pristup pregovorima o vladavini prava, koji sad počinju rano u procesu pristupanja. Pregovori sa Crnom Gorom u ovoj ključnoj oblasti počeli su u decembru prošle godine. Usvajanje akcionih planova predstavljalo je prekretnicu, ali ono što je sada najvažnije je njihovo sprovođenje. Već nakon jedne godine postoje pozitivni rezultati na koje možete biti ponosni", poručio je File, ističući da reforma pravosuđa napreduje stabilnim tempom i da se lanjske ustavne reforme primjenjuju u praksi.

"Ključni izazov je da se građanima obezbjedi da osjete konkretna dejstva ovih promjena. Građani zaslužuju mogućnost da se oslone na brzo, efikasno i nepristrasno pravosuđe. Oni zaslužuju da žive, rade i posluju u okruženju bez korupcije. Oni zaslužuju društvo gdje su zaštićena pprava ugroženih, gdje se poštuje sloboda medija i gdje se sve optužbe, npr. u vezi sa korupcijom ili napadi na medije i novinare, temeljno istražuju", naglasio je File.

On je podvukao da Crna Gora mora osigurati da se slučajevi korupcije, uključujući sluučajeve na visokom nivou, temeljno istražuju i da se počinioci krivično gone.

" Ove reforme nijesu lake i zahtjevaju jaku političku posvećenost, a možda čak i promjenu u mentalitetu. U tim nastojanjima Crne Gora može računati na solidarnost EU", rekao je File.

Portal Analitika