Svijet

MMF: Osrednji rast svjetske privrede

0710MMF
M
MF za malo je snizio svoje predviđanje privredng rasta u svijetu ove i sljedeće godine, uglavnom zbog slabijeg rasta u Japanu, Latinskoj Americi i Evropi.

MMF: Osrednji rast svjetske privrede
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodni monetani fond (MMF) je u novom izvještaju o stanju globalne ekonomije naveo da će svjetska privreda porasti ove godine za 3,3 odsto, što je za destinu manje od julske prognoze. Rast u svijetu sljedeće godine trebalo bi da iznosi 3,8 odsto, što je za petinu manje nego u prethodnoj prognozi.

Ova svjetska organizacija je iznijela nešto optimističniju prognozu privrede SAD za koju očekuje da će porasti za 2,2 odsto ove godine, dok je ranije prognozirala 1,7 odsto. Prognoza od 3,1 odsto rasta sljedeće godine nije promenjena.

MMF je upozorio da se SAD, Evropa i Japan mogu suočiti s višegodisnjim slabim rastom ako vlade ne preduzmu mjere za ubrzanje privrednih aktivnosti.

Fond je pozvao SAD, Evropu i Japan da održe niske kamatne stope kako bi se podstaklo više pozajmljivanja, trošenja i rasta, a navodi i da bi Evropska centralna banka trebalo da razmotri otkup obveznica nacionalnih vlada kako bi se izbjegla deflacija.

MMF je takođe naveo da bi SAD i Evropa trebalo da imaju korist od manje poreskih povećanja i rezanja potrošnje u 2014. nego prethodnih godina. Takođe se predviđa da američke Federalne rezerve neće povećati kamatu do sredine sljedeće godine.

"Svjetski rast je osrednji i nešto lošiji od prognoze u julu", navodi se u izvještaju.

MMF je prognozirao da će u 18 zemalja evrozone rast biti tek 0,8 odsto ove godine, dok je u julu prognozirao 1,1 odsto. Projekcija za 2015. je spuštena na 1,3 sa 1,5 odsto.

U Japanu će ove godine biti ostvaren rast od 0,9 odsto, što je pad u odnosu na prethodno prognoziranih 1,6 odsto, a sljedeće 0,8 odsto u odnosu na ranije predviđenih jedan odsto. Smanjenje u Japanu je obraloženo stupanjem na snagu većeg poreza.

Kineski privredni rast će ostati na ranije prognoziranih 7,4 odsto, a 7,1 sljedeće godine. Za većinu zemalja bi to bili izvaredne prognoze, ali je u Kini to najmanji rast u više decenija.

MMF je takođe znatno smanjio prognoze rasta u Latinskoj Americi i na Karibima, gdje se očekuje 1,3 odsto rast ove godine, s dva odsto prognoziranih u julu, a sljedeće godine 2,2 odsto u odnosu na 2,6 odsto. Pad je velikim dijelom posljedica slabljenja u Brazilu.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika