Svijet

EU trazi od Španije objašnjenje kako se bolničarka zarazila ebolom

ek
E
vropska unija zatražila je od Španije objašnjenje o tome kako se ebolom zarazila bolničarka, koja je u Madridu liječila dva sveštenika oboljela od te bolesti, što bi mogao biti prvi slučaj prenosa smrtonosnog virusa na evropskom tlu, saopšteno je danas u Briselu.

EU trazi od Španije objašnjenje kako se bolničarka zarazila ebolom
Portal AnalitikaIzvor

Evropska komisija poslala je juče pismo španskom ministru zdravlja sa zahtjevom za dobijanje "nekih objašnjenja kako se to dogodilo", uprkos svim preduzetim mjerama predostrožnosti, rekao je portparol Komisije Frederik Vinsent.

"Očigledno da postoji negdje problem", rekao je Vinsent i dodao da se to dogodilo u vrijeme kada bi trebalo da su sve države članice EU preduzele mjere za sprječavanje širenje epidemije ebole, prenijela je agencija AFP.

Bolničarka je bila dio medicinskog tima koji se brinuo o oba španska svještenika koja su preminula prošlog mjeseca pošto su u Madrid prebačeni iz Sijera Leonea.
Prvi simptomi kod bolničarke pojavili su se 30. septembra. Ona se javila u bolnicu i u nedjelju je stavljena u izolaciju, javili su juče mediji.

Danas je saopšteno da je suprug bolničarke sada u karantinu u bolnici, pošto su testovi pokazali da je ona pozitivna na ebolu, navodi Rojters.

Čelnik španskog javne zdravstvene službe Mersedes Vinuesa izjavila je poslanicima parlamenta da su vlasti sačinile listu osoba koje su imale kontakt sa oboljelom medicinskom sestrom, kako bi mogle da prate situaciju, dodaje AP.

 

(blic.rs)

 

Portal Analitika