Politika

Stanković izabran za VDT-a

0710ivicastankovic
C
rnogorski parlament danas je, na sjednici na Cetinju, izabrao Ivicu Stankovića za vrhovnog državnog tužioca. Pored Stankovića kandidati su bili Vesna Gačević-Rogova i Dragoljub Strugar.

Stanković izabran za VDT-a
Portal AnalitikaIzvor

Ukupno je glasao 51 poslanik, Stanković je dobio 49 glasova, dok su dva poslanika bila uzdržana. Vesna Gačević-Rogova i Dragoljub Strugar nijesu dobili nijedan glas.

Poslanici Demokratskog fronta nijesu prisustvovali današnjoj sjednici, ranije ocjenjujući da će "izbor proteći u atmosferi političkog fingiranja po unaprijed osmišljenom scenariju u nekom od formalnih ili neformalnih centara moći". Takođe, poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović je pismom obavijestio predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da neće prisustvovati sjednicim iz porodičnih razloga. Poslanici Pozitivne Crne Gore nijesu učestvovali u glasanju.

Stanković, koga je za tu funkciju predložio Tužilački savjet, ranije je saslušan na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, ali krajem jula nije dobio podršku u parlamentu. Rugova i Strugar saslušani su na sjednici Odbora 24. septembra

Za funkciju VDT-a osim Stankovića konkurisali su Veselin Vučković i Miodrag Latković, ali su kasnije odustali.

Veselin Vučković je skoro godinu i po dana vršilac dužnosti VDT-a, nakon što je tadašnjoj tužiteljki Ranki Čarapić istekao mandat.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je da put ka EU zavisi od spremnosti da se Crna Gora uspješno bori sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Kako je rekla, pitanje izbora VDT-a ključno je zbog uspostavljanja pune pravne sigurnosti, bez koje, rekla je, nema vladavine prava.

U Pozitivnoj su, kako je navela, zaključili da planiraju da, od VDT-a, kroz zakone koje će donijeti, naprave englesku kraljicu i oduzmu mu sve ingerencije koje se odnose na borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

U toj partiji, kako je navela, smatraju da Stanković zaslužuje da bude VDT, ali ne sa ovakvim ovlašćenjima, jer, kako je rekla, ne žele da ga dovedu u situaciju da ga prozivaju u skupštini nakon izvještaja, jer odbijaju da mu daju ovlašćenja.

-Pozitivna ne može podržati kandidata ne zato što se ne vrijedi, radi se o izuzetnom čovjeku, već zato što od njega hoćete da napravite nekog ko neće imati rezultata da bi vi trajali- kazala je Jasavić.

Poslanik DPS-a Željko Aprcović podsjetio je da je VDT u v.d. stanju i da su izgubili godinu.

-Ako danas ne bi izabrali VDT, mislim da bi došli u nezavidan položaj, ne samo mi kao poslanici, nego svi građani Crne Gore. Oni to od nas očekuju, potpunu sistematizaciju rada tužilaštva, od vrhovnog do osnovnih i otkrivanje počinilaca svih protivpravnih radnji -rekao je Aprcović.

Kako je rekao, sva tri kandidata su kvalitetna i smatra da će tužilaštvo raditi svoj posao, uz podršku policije i adekvatne odnose sa pravosuđem, na otkirvanju izvršilaca krivičnih djela, podizanja optužnica i da će se doći do kvalitetnih presuda.

-Nemojmo da, radi malih sitnih političkih interesa, danas ne izaberemo VDT- poručio je on.

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, kazao je da najveća odgovornost na poslanicima za to što nema VDT-a već 18 mjeseci.

-Danas moramo izbrati VDT, više nema niakkvog opravdanja da zbog ovog ili onog razloga to ne učinimo-kazao je on.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je da želi da VDT-u prvi posao bude da ispita da li "u glasu SNP-a ima ikakve političke korupcije".

On je poručio i da VDT ima obavezu prema svih 30 nerasvijetljenih ubistava, kao i da kaže koja je najslabija karika u lancu policija-tužilaštvo-pravosuđe.

Izvor: Mina/Portal Analitika

Portal Analitika