Svijet

Otkriven plan ISIL-a za širenje Kalifata

isil
O
tkriven je plan Islamske države Iraka i Levanta prema kojem bi preko Rusije došli do iranske nuklearne tehnologije, a u zamjenu bi joj dali pristup naftnim poljima u iračkoj pokrajini Anbar. Osim nuklearne tehnologije, od Moskve bi islamisti tražili i da prekine veze sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom kao i da stvore saveza sa sunitskim državama arapskog poluostrva koje bi pomogle ISIL-u u sukobima sa Sirijom i Iranom, piše Russia Today.

Otkriven plan ISIL-a za širenje Kalifata
Portal AnalitikaIzvor

Dokument u 70 tačaka objavio je Sundey Times, a vjeruje se da ga je napisao Abdulah Ahmed Meshedani, jedan od šest članova tajnog ratnog kabineta Islamske države.

Plan Islamske države za stvaranjem Kalifata zaplijenile su iračke specijalne snage tokom racije u kući starijeg člana ISIL-a sredinom ove godine. Zapadne obaviještajne službe potvrdile su njegovu autentičnost.

Zanimljiva je još jedna tačka u planu a to je izgradnja kanala preko Ujedinjenih Arapskih Emirata “kao što je Panamski kanal u američkim rukama” što bi omogućilo tankerima da putuju i do Persijskog zaliva zaobilazeći Hormuški tjesnac koji kontrolira Iran.

U dokumentu se predlaže i udar na iransku industriju kavijara, a predlaže se i da se na tržište tepiha ubace avganistanski proizvodi kako bi uništili iranske konkurente. Spominje se i plan izgradnje pomorskih baza na ostrvima od Jemena do Komorija.

Na domaćem terenu, Islamska država isplanirala je svojevrstan program etničkog čišćenja, odnosno eugenske programe za poboljšanje i kontrolu ljudske vrste i to tako bi se trebalo spriječiti inferiorne ljude da imaju djecu i poticati superiorne da se što više razmnožavaju.

Dugoročno, ISIL želi da suniti iz Pakistana i Sirije migriraju u zemlje s mješovitom sunitsko-šijitskom populacijom i da se ožene rano i imaju puno djece kako bi postali jezgra kada dođe vrijeme za kampanju istrebljenja svih šijita.

Portal Analitika