Kultura

BIJENALE CG TEATRA: „Uprkos sumnjama, ili baš zbog njih“

0710bijenale1
P
uno gledalište u kojem je mahom publika mlađe dobi i još jedno uspješno izvođenje drame „Očevi su grad(ili)“, autorskog projekta Borisa Liješevića, obilježili su sinoć otvaranje novog izdanja Bijenala crnogorskog teatra i 62. sezone Crnogorskog narodnog pozorišta.

BIJENALE CG TEATRA: „Uprkos sumnjama, ili baš zbog njih“
Portal AnalitikaIzvor

Auditorijum kakav bi poželio svaki teatar, nagradilo je sinoć kako izvođače, tako i organizatore manifestacije koja će predstaviti odabranih deset predstava iz raznovrsne crnogorske pozorišne produkcije i one koje potpisuju stvaraoci ponikli na ovim prostorima. Pa, iako nekome taj izbor može djelovati „siromašno“, sa sigurnošću se može reći da je izbor adekvatan. O tome govori, tačnije, piše i producent ovog festivala, Janko Ljumović:

0710bijenale2- Osnivanje Bijenala crnogorskog teatra 2007. godine bilo je opravdano sticanjem crnogorske nezavisnosti: u tim uslovima je bilo očekivano da umjetnici i producenti u Crnoj Gori dobiju svoj nacionalni pozorišni festival (koji se od 2010. godine održava bijenalno). Danas su se, međutim, okolnosti promijenile: od nas koji kreiramo pozorišni život u Crnoj Gori traži se da odgovorimo na pitanje – Da li i na koji način gradimo identitet ovog festivala i da li smo spremni da doprinesemo njegovom razvoju i identitetu?0710bijenale3Tako nacionalni teatar koji je – poput ostalih institucija kulture i kulturnih radnika – u iščekivanju konkretnog rješenja za čelnu poziciju u Ministarstvu kulture Crne Gore, kao i njima namijenjenog iznosa iz budžeta za narednu godinu, predstavlja sliku aktuelnog trenutka u kome se nalazi crnogorska kultura.0710bijenale4- Svako novo Bijenale crnogorskog teatra može biti i biće izazov za sve. Važno je samo da ne odustajemo uprkos sumnjama, ili baš zbog njih. Da ne odustajemo uprkos globalnim i lokalnim finansijskim krizama – zapisao je Ljumović na kraju svog obraćanja publici u katalogu ovogodišnjeg festivala.0710bijenale5No, narednih deset dana treba s pažnjom pratiti i iščekivati samo jedno – one najbolje koji će biti nosioci nagrada na Bijenalu crnogorskog teatra.0710bijenale60710bijenale7„Opera za tri groša“ Bertolda Brehta i Kurta Vajla, u režiji Tomija Janežiča, biće večeras izvedna u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ od 19 časova, kao druga predstava u programu Selekcija. U koprodukciji cetinjskog teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada igraju Srđan Grahovac, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Geno Lehner, Karmen Bardak, Miloš Pejović, Julija Milačić, Katarina Krek i Olivera Tičević, kao i muzičari Žarko Prinčić, Tatjana Krkeljić, Meša Kerović, Tijana Kovačević, Bruno Domiter, Sava Rajković, Stefan Pavićević, Marko Mozetić i Klemen Kotar. Scenografiju i dizajn svjetla potpisuje reditelj Janežič, dirigent je Žarko Prinčič, asistenti reditelja i dramaturga su Mirjana Medojević i Mirko Radonjić. Dramaturškinja i koreografkinja je Katja Legin, kostime potpisuje Marina Sremac, autor zvučne kompozicije je Tomaž Grom, saradnik na scenografiji Aleksandar Anđelić, dok je obradu video-projekcije uradio Senad Šahmanović.0710bijenale- „Opera za tri groša“ Bertolda Brehta u režiji Tomija Janežiča je projekat koji, prije svega, ostvaruje svoje dejstvo potenciranjem temeljne usmjerenosti i neposredne političke, etičke i intelektualne angažovanost na tragu brehtovskog pozorišta: različita nekonvencionalna i konvencionalna, brehtovska i postbrehtovska pozorišna sredstava, ovdje su sva mobilisana i združena direktnim i beskompromisnim apelovanjem na politički odgovornu humanost - navodi se u selektorskom obrazloženju Nataše Nelević.

Predstava je premijerno izvedena 16. juna ove godine u „Zetskom domu“.

K.J.

Foto: Ivana BOŽOVIĆ

Portal Analitika