Politika

Snežana Radović: Plusevi za strateška dokumenta, ekonomiju i regionalne inicijative

6OKRADOVIC

Vjerujem da će ovogodišnji izvještaj pružiti realan prikaz stanja na terenu, kako kroz notiranje ostvarenog napretka, tako i kroz konkretne preporuke i specifične smjernice i zahtjeve u kojim oblastima i u kom pravcu je potrebno dalje raditi – kaže za Pobjedu generalna direktorica za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova i evropskih integracija Snežana Radović.

Snežana Radović: Plusevi za strateška dokumenta, ekonomiju i regionalne inicijative
Portal AnalitikaIzvor

Evropska komisija bi Izvještaj o napretku za 2014. godinu trebalo da objavi 8. oktobra. Na pitanje Pobjede u kojim oblastima Crna Gora očekuje pohvale, a u kojima kritike, Radović odgovara da kada je riječ o ocjenama, vjerujemo da će Izvještaj prepoznati značaj donošenja važnih zakona i strategijskih dokumenata, ulogu Crne Gore u regionalnim inicijativama, kao i ispunjenost ekonomskih kriterijuma gdje Crna Gora bilježi dobre rezultate.

- Takođe, očekujemo i konstatovanje napretka u određenim pregovaračkim poglavljima gdje bilježimo dobru usklađenost s pravnom tekovinom EU. Sa druge strane, očekujemo da će EK ukazati na oblasti gdje je potrebno dalje raditi u pravcu zaokruživanja zakonodavnog okvira, izgradnje institucija, jačanja administrativnih kapaciteta i postizanje mjerljivih rezultata u praksi. Svakako, očekujemo da poseban fokus Izvještaja bude na 23. i 24. poglavlju koja su u osnovi novog pristupa u vođenju pristupnih pregovora i mjerna jedinica ukupnog napretka. U tom dijelu, očekujem konstatovanje ostvarenog napretka i preporuke u pravcu daljeg snaženja normativnog i institucionalnog okvira. Posebno očekujem preporuke i smjernice u pogledu postizanja bilansa ostvarenih rezultata, kroz nastavak započetih aktivnosti i mjera – kaže Radović.

Ona objašnjava da je najvažnije shvatiti da se radi o dokumentu koji nije sačinjen da bi kritikovao nego da bi dao jasne i detaljne smjernice u kojem pravcu država treba da nastavi da se razvija, kao i sažetak operativnih mjera koje je potrebno preduzeti radi ispunjavanja preporuka datih u samom dokumentu.

Ističe da je Izvještaj o napretku dokument koji se svake godine s nestrpljenjem očekuje, što je i razumljivo s obzirom da se radi o najvažnijem i najdetaljnijem pregledu u kojem Evropska komisija daje ocjenu o napretku koji je država postigla u ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

- Prilikom ocjenjivanja napretka posebno treba imati u vidu da se radi o vremenskom okviru od jedne godine tako da se za sveobuhvatnu analizu moraju uzeti u obzir i prethodne  godine kako bi se stekla realna slika stanja u određenim oblastima. Tako, ovogodišnji izvještaj obuhvata napredak ostvaren u periodu oktobar 2013 – septembar 2014. On će pružiti detaljan i sistematičan pregled ostvarenog napretka, odnosno stanja u pogledu ispunjenosti političkih i ekonomskih kriterijuma, kao i u oblastima koje pokrivaju 35 pregovaračkih poglavlja. Kada je riječ o očekivanjima, prije svega vjerujem da će ovogodišnji izvještaj pružiti realan prikaz stanja na terenu, kako kroz notiranje ostvarenog napretka, tako i kroz konkretne preporuke i specifične smjernice i zahtjeve u kojim oblastima i u kom pravcu je potrebno dalje raditi. Crna Gora je ušla u treću godinu pregovora i očekivano je da, kako se budemo približavali članstvu u EU, izvještaji budu sve konkretniji i detaljniji – zaključuje Radović.

Portal Analitika