Zanimljivosti

Istina o porijeklu HIV-a

0409hiv
N
ova genetska istorija HIV-a pokazuje da je pandemija gotovo sigurno započela dvadesetih godina 20. vijeka u Kinšasi, u Demokratskoj Republici Kongo.

Istina o porijeklu HIV-a
Portal AnalitikaIzvor


Na širenje virusa značajno je uticao željeznički prevoz, ali i prostitucija, pa se sida ubrzo mogla dijagnostikovati širom Afrike, a kasnije i svijeta.



Međunarodni tim istraživača rekonstruisao je genetsku istoriju HIV-1 grupe M pandemije i otkrio da je zajednički predak grupe, vjerovatno nastao u Kinšasi u pomenutom vremenskom periodu.



Iako su različiti sojevi virusa prešli sa ostalih primata na ljude barem 13 puta, samo jedan takav prenos doveo je do pandemije.



To se dogodilo zbog niza faktora koji su se poklopili: urbanog razvoja, snažnih saobraćajnih veza tokom belgijske kolonijalne vladavine i prostitucije, piše Science.



“Prvi put analizirali smo sve dostupne dokaze uz pomoć posljednjih filogeografskih tehnika, koje nam omogućavaju da statistički procijenimo odakle potiče virus”, kaže jedan od autora Oliver Pibus sa Odijeljenja za zoologiju Univerziteta Oksford.



“To znači da sa velikim stepenom sigurnosti možemo odrediti odakle je potekla pandemija HIV-a”.



Društvene promjene i ostvarivanje nezavisnosti Konga u kombinaciji sa inicijativama za javno zdravlje, zbog kojih je došlo do nebezbjedne upotrebe igala, došlo je do širenja virusa.



HIV je prvi put identifikovan 1981. a epidemija je bjesnela svijetom gotovo deset godina, prije nastanka antiretroviralnih ljekova.



Sada je HIV, od fatalne bolesti, postao hronično stanje, koje se može kontrolisati strogim režimom liječenja.



Istraživači kažu da su dodatne studije potrebne kako bi se proniklo u sve faktore koji su omogućili HIV-u da se širi na ovakav način.

b92

Portal Analitika