Politika

Fratini: Prošširenje na Zapadni Balkan treba da bude prioritet

fratini
B
ivši potpredsjednik Evropske komisije Franko Fratini, ocijenio je da integracija Zapadnog Balkana treba da ostane "konkretan prioritet", jer će to doprinijeti jačanju evropske zajednice.

Fratini: Prošširenje na Zapadni Balkan treba da bude prioritet
Portal AnalitikaIzvor

Fratini, predsjednik sudskog vijeća Vrhovnog upravnog suda Italije i bivši šef italijanske diplomatije, naveo je, u autorskom tekstu objavljenom u "Horizonsu", da se evropska zajednica može ojačati putem dva projekta.

"Prije svega treba nastaviti s proširenjem, jer ćemo u ovom globalizovanom svijetu biti slabiji ukoliko zatvorimo vrata našim evropskim sugradjanima", rekao je on.

"Ne smijemo podleći pogrešnom stavu da su nove članice EU i države kandidati 'stranci' jer, kao i mi, i oni zaista pripadaju istoriji, kulturi i vrijednostima Evrope".

Naglasivši da integracija Zapadnog Balkana treba da ostane "ono što se riječima zvaničnog Brisela definiše kao 'konkretan prioritet'", Fratini je upozorio na opasnost od eventualnog preispitivanja bezviznog režima.

Vizna liberalizacije je, prema njegovim riječima, najmoćniji i konkretan magnet za zemlje regiona da prevazidju nacionalistička i izolacionistička osjećanja. (Tanjug)

 

Portal Analitika