Region

JANJIĆ: Putin posjetom Beogradu poručuje da je Rusija aktivan igrač u Evropi

janjicccDush
P
olitički analitičar Dušan Janjić ocijenio je da ruski predsjednik Vladimir Putin posjetom Beogradu 16. oktobra prije svega želi da pošalje jasnu poruku da je Rusija aktivan igrač i u Evropi, prenose agencije.

JANJIĆ: Putin posjetom Beogradu poručuje da je Rusija aktivan igrač u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

Janjić je Tanjugu rekao da bi trebalo očekivati da će Putin tokom posjete Beogradu reći nešto značajnije u vezi sa situacijom u Ukrajini i najaviti razrješenje te krize uz aktivnu ulogu Rusije.

On navodi da je Putin posjetu najprije najavio, a onda, kaže, jedno vrijeme procjenjivao kako da smanji rizike u slučaju da se posjeta u ruskim i međunarodnim medijima predstavi kao početak izolacije Rusije, pa je zapravo tako Beograd, koji za Rusiju, kako navodi, i nije toliko važan, "postao jedino mjesto u koje Putin može da ode".

"Ovo je kratka posjeta, koja prije svega ima potrebu da pokaže da je Rusija aktivan igrač u Evropi i da je zapravo nasljednik antifašističke borbe, a to znači i moderne demokratije", rekao je Janjić.

I dok Putin, objašnjava Janjić, posjetom želi da pošalje poruku antifašizma, ona se na zapadu čita ne samo kao antifašizam, već i kao poruka protiv Ukrajine, koja je navodno fašistička.

Kad je riječ o temama koje će biti na agendi lidera dvije zemlje, on navodi nekoliko vrlo važnih ekonomskih tema, među kojima su početak radova na gasovodu Južni tok, ali i neiskorišćeni krediti koje je Srbija dobila od Rusije.

"Neće se ići u detalje, jer je Putin predsjednik, a ne premijer, ali će se govoriti i o tome treba li Rusija da daje kredite ako se oni ne koriste", smatra Janjić.

Navodi da će veoma važne biti teme iz oblasti diplomatije i bezbjednosti koje će se naći na dnevnom redu i uvjeren je da Rusija neće zaustavljati Srbiju na putu ka EU, ali pretpostavlja da će tražiti da se taj put preispita ukoliko je u vezi sa ulaskom u NATO.

Kosovo, smatra Janjić, ovog puta neće imati ozbiljnije mjesto u agendi, i biće pomenuto kao "stvar na kojoj se gradi prijateljstvo dvije države", dok će važna tema svakako biti predstojeće predsjedavanje Srbije OEBS-om.

Ocjenivši da Srbija trenutno nema aktivnu politiku ni prema Rusiji ni prema zapadu, Janjić tvrdi da tako neće moći još dugo da vodi spoljnu politiku.

"Sigurno da su posjeta Vladmira Putina, ali i poruke ambasadora pred njegov dolazak, pritisak na Srbiju da počne da igra proaktivnu politiku, ili na strani Rusije, pa da drži veze sa EU i zapadom, ili na strani EU i zapada sa proaktivnim vezama sa Rusijom", uvjeren je Janjić.

rtcg.me

Portal Analitika