Region

Novi Sad: „Šetnje za Vojvodinu“ i kontra-šetnja "Dveri"

0410novisad
N
akon što su Vojvođanska partija i nevladina organizacija Vojvođanski klub za sjutra u Novom Sadu najavili protestnu šetnju zbog lošeg položaja Vojvodine u Srbiji, protestna okupljanja za isti dan najavili su i pokret „Dveri“ i Srpski sabor „Zavetnici“, prenosi Blic.

Novi Sad: „Šetnje za Vojvodinu“ i kontra-šetnja "Dveri"
Portal AnalitikaIzvor

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub su u saopštenju za javnost pozvali građane da se priključe „Šetnji za Vojvodinu“. Okupljanje će početi u 11 sati kod zgrade Muzeja Vojvodine, nakon čega će povorka u podne početi šetnju centralnim gradskim ulicama, preko Trga Slobode, do zgrade Pokrajinske vlade.

Pokret „Dveri“ je za nedelju u 11.30 najavio „protestnu konferenciju“ povodom „Šetnje za Vojvodinu“, s ciljem da se pokaže volja većine građana Novog Sada i „Sjeverne Srbije koji nedvosmisleno smatraju Srbiju za svoju državu, a Beograd za svoj glavni grad“.

Srpski sabor „Zavetnici“ su, kao i „Dveri“, za nedjelju u isto vrijeme i na istom mjestu, na novosadskom Trgu Slobode, najavili da će organizovati konferenciju za novinare i javni skup kako bi javnosti skrenuli pažnju „na problem separatizma koji je sve više prisutan u Vojvodini“ i koji se manifestuje kroz zahtjeve za promjenu Ustava i federalizaciju Srbije.

Blic podsjeća da se Vojvođanska partija i Vojvođanski klub se zalažu za federalizaciju Srbije i za status Vojvodine kao republike u tako uređenoj državi. Te dvije organizacije su navele da je motiv za „Šetnju za Vojvodinu“ obilježavanje 26. godišnjice „jogurt revolucije“, kojom je 1988. godine režim Slobodana Miloševića praktično ukinuo autonomiju ove pokrajine.

- Vojvodini se svakodnevno urušava i trajno zatire svaki subjektivitet, a ona se svodi na političku, ekonomsku i kulturnu karikaturu same sebe. Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju - navela je Vojvođanska partija u saopštenju za javnost.

Foto: casee.uns.ac.rs

Portal Analitika