Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Region

Doktorat koji je Stefanović branio nije plagijat

0410stefanovic
N
ezavisna komisija Univerziteta Megatrend u Beogradu, koja je provjeravala doktorsku disertaciju ministra Nebojše Stefanovića, nije našla osnove za njeno poništavanje, prenosi B92.

Doktorat koji je Stefanović branio nije plagijat
Portal AnalitikaIzvor

- Komisija je jednoglasno zauzela stav da ne postoji osnov za pokretanje postupka za poništavanje diplome Fakulteta za poslovne studije u Beogradu o stečenom naučnom nazivu doktora ekonomskih nauka, izdate na ime dr Nebojše (Branko) Stefanovića, navodi se u izveštaju - piše Danas.

U izvještaju nezavisne komisije pojašnajva se da „tekstovi kojima se dovodi u pitanje samostalnost predmetnog rada nemaju karakter inicijative za pokretanje postupka za oduzimanje stečenog naučnog stepena, bar onako kako je predviđeno propisima Univerziteta, odnosno principima iz zakona“.

Članovi tog tijela za provjeru kvaliteta doktorske disertacije srpskog ministra Stefanovića bili su: prof. Božidar Leković sa Ekonomskog fakulteta u Subotici Univerziteta u Novom Sadu, Svetislav Tabaroši, profesor u penziji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. Ivan Radosavljević sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Nebojša Stefanović je disertaciju pod nazivom „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravama (primjer grada Beograda)“ odbranio 27. juna 2013. godine na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta. Autentičnost tog doktorata su osporila trojica naučnika iz Srbije, koji rade na univerzitetima u Velikoj Britaniji.

U izvještaju nezavisne komisije, objavljenom na sajtu Megatrenda, navodi se da je komisija „prilikom uvida u tekstove koji su iznijeti u javnim glasilima, a kojima se rad osporava po osnovu nesamostalnosti, uočila da su primjedbe iznijete na osnovu uvida u radnu verziju teze, a ne onu koja je bila predmet javne odbrane“.

- To se jasno vidi po označavanju broja stranica sa tekstovima čija se autentičnost dovodi u sumnju. Za razliku od oponenata, komisija je imala uvid u tekst rada koji je bio predmet javne odbrane - piše u izvještaju potpisanom 23. septembra ove godine.

Komisija navodi da, polazeći od uvjerenja da iznijetim primjedbama želi da se ukaže na problem inflacije najviših naučnih zvanja i podigne nivo naučne kritike u Srbiji, „dijeli zabrinutost oponenata u pogledu opšte naučne klime u zemlji“.

Nezavisna Komisija za ocjenu osnovanosti pokretanja postupka poništavanja diplome Fakulteta za poslovne studije u Beogradu o stečenom zvanju doktora ekonomskih nauka, izdate na ime Nebojše Stefanovića formirana je odlukom Senata Megatrend univerziteta od 25. avgusta ove godine.

Foto: b92.net

Portal Analitika