Politika

VUČINIĆ: ANB ne interesuju mediji i NVO

borookok
D
irektor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boro Vučinić kazao je da ANB nije zainteresovana za rad NVO i medija i da agencija nije sprovodila tajni nadzor nad novinarima i pripadnicima NVO sektora.

VUČINIĆ: ANB ne interesuju mediji i NVO
Portal AnalitikaIzvor

Vučinić je takođe kazao da ANB ne prati ni lidere opozicije ni predstavnike vlasti.

- Niujednom slučaju ANB ne postupa isakzujući interesvanje za rad NVO ili bilo kojeg lica koji je pripadnik medija izuzev na način koji je određen zakonom i u slučaju da ugrožava nacionalnu bezbjednost i Ustavni poredak svojim radom. Vi kao članovi odbora možete da izvršite uvid i možete se uvjeriti u sve što govorim o primjenama mjera tajnog nadzora koje vrše ANB – rekao je Vučinić na današnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Vučinić je to kazao odgovarajući na konstataciju poslanika DF-a Predraga Bulatovića da je ANB bila umješana u prisluškivanje novinara i pripadnika NVO sektora.

Na današnjoj sjednici usvojen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, glasovima predstavnika DPS-a i SDP-a koji nijesu imali primjedbe na pomenuti predlog. Protiv prijedloga bio je Predrag Bulatović iz DF-a dok su Darko Pajović iz Pozitivne i Velizar Kaluđerović iz SNP-a bili uzdržani.

Borislav Banović član odbora iz SDP-a kazao je da je pomenuti prijedlog izbalansirana osnova za rad bezbjednosnih službi, dok je Obrad Stanišić iz DPS-a istako da nema primjedbi na prijedlog zakona i da će ga podržati.

Za razliku od članova odbora iz vladajuće koalicije predstavnici opozicije imali su niz primjedbi na pomenuti Prijedlog zakona.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović istakao je da se ovaj zakon ne bavi dovoljno mjerama parlamentarnog nadzora i da nije u saglasnosti sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru.

On je iastakao da je ANB pod kontrolom vrha Demokratske partije socijlista  i da je nedzor te insistucije od strane parlamenta neophodno poboljšati. Bulatovića su takođe interesovali koji su to NATO i međunarodni standardi po kojima je napisan zkon o ANB-u naglašavajući da takvi standardi nijesu precizirani.

Vučinić je naveo da kada je u pitanju parlamentarni nadzor nije bilo intervencija u novom zakonu.

- To pitanje je tretirano posebnim zakonom i mi smo se držali onoga što treba da bude formulacija u ovom zakonu. A sam nadzor je tretiran Zakonom o parlamentarnom nadzoru – rekao je Vučinić.

On je kazaoda je upravo kroz primjenu standarda i praksi partnera došlo do ovog zakona.

- Mi smo od strane partnera dobili sugestije da primjenimo standarde koje do sad nijesmo primjenjivali na pitanja koja njiesu bila riješena – kazao je Vučinić.

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović pohvalio je određene odredbe zakona ali je istakao da ANB ne bi trebala da štti samo interese vladajuće političke strukture već interese države.

Bulatović je otvorio polemiku i o tome ko je sa političke scene pod mjerama tajnog nadzora.

-Ja ne mislim da se prati samo opozicija, mislim da se i neki nelojalni funkcioneri iz vlasti takođe prate, posebno kada se sklapaju koalicije, kazao je Bulatović.

Vučinić je odbacio ocjenu poslanika DF-a.

- Ne pratimo opozicione lidere, ne pratimo ni predstavnike vlasti. To bismo svakako uradili, bilo ko da je u pitanju, ako bi od bilo koga prijetilo ugrožavanje nacionalne bezbjednosti.  Do sada nijesmo prepoznali takvu aktivnosti i veoma odgovorno vam kažem da to ne radimo u ANB-u. Imamo mnogo drugih, važnijih prioriteta, poručio je Vučinić i među te prioritete posebno naveo borbu prortiv terorizma.

Portal Analitika