Svijet

Papa Franjo i Snouden favoriti za Nobela za mir

0309franjo
O
vogodišnja sezona Nobela počela je danas objavljivanjem imena pape Franja i bivšeg američkog obavještajca Edvarda Snoudena, koji se pominju kao favoriti za Nobelovu nagradu za mir.

Papa Franjo i Snouden favoriti za Nobela za mir
Portal AnalitikaIzvor


Broj nominacija za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dostigao je 278, čime je oboren prošlogodišnji rekord od 259 nominacija.



Tajni spisak nominovanih je završen ali su ipak, kao i svake godine neka imena procurila u javnost.



Direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu, Kristian Berg Harpviken je jedan od rijetkih koji svake godine objavi spisak favorita ali nikada ne otkriva ime dobitnika.



Harpviken ove godine stavlja papu kao glavnog favorita, ispred Snoudena za kojeg smatra da bi on bio "kontroverzni" dobitnik jer ga mnogi "još vide kao izdajnika koji je prekršio zakon".



Analitičari ocjenjuju da postoji veoma mala mogućnost da Snouden bude izabran jer bi to izazvalo velike polemike a "Skandinavci su veoma privrženi SAD".



Harpviken je rekao da je papa skrenuo pažnju na "nepravednu raspodjelu bogatstva u svijetu koja ugrožava mir" ali je naglasio da bi ove godine Nobelova nagrada za mir mogla da bude dodijeljena ličnosti uključenoj u rješavanje ovogodišnjih sukoba na Bliskom istoku ili u Ukrajini.



Odluka o dobitniku Nobelove nagrade za mir očekuje tokom mjeseca, a nagrada će biti dodijeljena 10. decembra, na dan kada je preminuo naučnik Alfred Nobel, po kojem nagrada nosi ime.

blic.rs

Portal Analitika