Svijet

Poslije erupcije u Japanu najmanje 16 nestalih

0310erupcijajapan
N
ajmanje 16 osoba se smatra nestalima poslije prošlonedjeljne erupcije vulkana Ontake u centralnom Japanu, u kojoj je poginulo 47, a ranjeno približno 70 ljudi, saopštile su danas vlasti prefekture Nagano, a prenosi agencija Kjodo.

Poslije erupcije u Japanu najmanje 16 nestalih
Portal AnalitikaIzvor

Iz grotla i dalje izbijaju otrovne pare što zonu oko kratera čini nepristupačnom.

Spasilačke službe smatraju da bi broj nestalih mogao biti i veći, jer mnogi turisti ne obavještavaju vlasti o namjeri da obiđu vulkan.

Na parkingu u podnožju Ontakea se, tako, nalazi još 20 automobila sa čijim vlasnicima spasioci još nijesu stupili u kontakt poslije erupcije praćene izbacivanjem otrovnih gasova i vulkanskog pepela.

Spasioci su zbog obilnih padavina u toj oblasti ponovo morali da obustave operaciju spašavanja, izvještava Kjodo.

Trenutno u operaciji učestvuje oko hiljadu ljudi iz sastava japanskih snaga samoodbrane, policije i spasilačkih jedinica vatrogasne službe.

Policija je, kako navodi japanska novinska agencija, saopštila ranije da je 46 od 47 žrtava život izgubilo od izbačenog kamenja a jedna osoba je preminula od zadobijenih opekotina.

Erupcija na planini Ontake visokoj 3.067 metara u centralnom Japanu izbila je u subotu poslijepodne, izbacujući gust bijeli dim i pepeo i do 10 kilometara u vis.

Ontake se nalazi približno 200 kilometara zapadno od Tokija između prefektura Gifu i Nagano, a poslednja erupcija desila se 2007. godine, kada nije bilo žrtava.

Blic.rs


Portal Analitika