Zanimljivosti

Arheolozi tvrde: Pronašli smo tamnicu u kojoj je boravio Drakula

0310grofdrakula1
T
im arheologa koji istražuju dvorac u Tokatu na sjeveru Turske tvrdi da su pronašli tamnicu u kojoj je navodno boravio Vlad Cepeš III, poznatiji kao Drakula.

Arheolozi tvrde: Pronašli smo tamnicu u kojoj je boravio Drakula
Portal AnalitikaIzvor

Na dvorcu Tokat obavljala se restauracija, a arheolozi su tokom tog procesa otkrili tajni tunel i dvije tamnice za koje vjeruju da su upravo one u kojima je bio zarobljen grof Drakula.

"Ovo je samo jedan od mnogih tunela, a tamnice su bile napravljene poput zatvora. Teško je reći u kojoj je točno boravio, ali sigurno je da je bio ovdje", rekao je Ibrahim Cetin, jedan od arheologa, za Daily News.

0310grofdrakula2Drakula je, najvjerojatnije, u dvorcu Tokat zarobljen oko 1442. godine, a oslobođen je nakon što su mu ubijeni otac i brat, i tada je, kako se vjeruje, započeo svoju krvavu osvetu nabijajući neprijatelje na kolac.

Lik i djelo Vlada Cepeša III česta su inspiracija u umjetnosti, a najpoznatija priča koja se temelji na priči o Drakuli svakako je roman Brama Stokera iz 1897. godine. Najnovija filmska priča o Drakuli, "Drakula: Neispričana priča"; nedavno je počela s prikazivanjem na velikim platnima širom svijeta.

Index.hr

Portal Analitika