Zanimljivosti

U pivu se nalazi čuvar pamćenja

0210pivopijaok
P
ivo, ili barem jedan od njegovih sastojaka, poboljšava funkcionisanje mozga, pokazala je nova studija.

U pivu se nalazi čuvar pamćenja
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, to ne znači da je sad opravdano piti velike količine piva, budući da se korisna hemikalija u njemu nalazi u tako malim količinama, da bi svakog dana trebalo da popijete i do 2.000 litara dragocjene tečnosti, kako biste od nje imali koristi.

Istraživači su demonstrirali da “xanthohumol”, tip flavonoida koji se nalazi u pivu, poboljšava kognitivne funkcije mladih miševa.

Flavonoidi su hemikalije koje se nalaze u biljkama i uglavnom im daju boju, a naučnici su već dokazali da neki od njih mogu biti korisni u borbi protiv širokog spektra bolesti.

Oni se nadaju da će uz pomoć novootkrivenog sastojka uspjeti da liječe metabolički sindrom, stanje koje se povezuje s gojaznošću i visokim krvnim pritiskom, ali i slabljenjem pamćenja.

Stručnjaci Univerziteta u Oregonu proučavali su xanthohumol u velikim dozama, koje prirodno ne bi mogle da se unesu ishranom i otkrili da poboljšava sposobnost mlađih jedinki da se prilagode promjenama u okruženju.

“Xanthohumol ubrzava metabolizam, smanjuje nivo masnih kiselina u jetri i, barem kod mlađih miševa, popravlja kognitivne sposobnosti”, kaže Danijel Zamzov, bivši doktorant Univerziteta u Oregonu.

“Nažalost, kod starijih miševa nije primjećen takav efekat.”

(B92/Daily mail)

foto: AP

Portal Analitika