Ostalo

Podgorički maraton 26. oktobra

ASCGlogo
I
nternacionalni Podgorički maraton biće održan 26. oktobra, a do sada je prijavljeno više od 200 takmičara iz 23 države svijeta, saopštila je Direkcija podgoričke manifestacije.

Podgorički maraton 26. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Podgorički maraton ove godine biće održan 21. put, a kao i prošle maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguži i Tuzi. Start i cilj maratona biće na podgoričkom gradskom trgu.

Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a staza ima međunarodni sertifikat. Član je i Udruženja profesionalnih maratona svijeta od 2010. godine, a nalazi se i u njegovom kalendaru.

U okviru manifestacije biće održana Ekološka trka i Eko maraton, kao i trka zadovoljstva na pet hiljada metara za građane, uz geslo Trčanjem do zdravlja.

"Mararon je postao brend Glavnog grada, sa izuzetnim ugledom u regionu. Najavljeno je da će u trci zadovolstva nastupiti članovi kancelarije Evropske unije i pojedini predstavnoici doplomatskog kora iz regiona", rekao je sekretar Direkcije maratona Milan Madžgalj.

On je, komentarišući činjenicu da se termin maraton poklopio sa Paradom ponosa, ponovio da se podgorička atletska manifestacija nalazi u Kalendaru Evropske i svjetske atletske federacije.

"Kalenar se utvrđuje godinu ranije i ne moguće ga je mijenjati tek tako. Svako odstupanje od ranije utvrđenog kalendara izazvalo bi sankcije nadležnih atletskih asocijacija“, rekao je Madžgalj.

U okviru manifestacije biće održano prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu za muškarce i žene. Najbolji rezultat u pethodnih 20 godina dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine.

U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jeftić (2:31,18) ostvaren 2009. godine. Prošle godine pobijedili su crnogorska atletičarka Slađana Perunović i Kenijac Entoni Vabugu Vangeci.

Pokrovitelj maratona je Glavni grad, a polumaratona opština Danilovgrad, odakle će startovati plumaratonci. Gosti Atletskog saveza i Podgoričkog maratona biće potpredsjednik Evropske atletske federacije, Francuz Žan Gracija i predsjednik Balkanske atletske federacije Dobromir Karamarinov. (MINA)

Portal Analitika