Abiznis

Vlada: Iscrpli sve zakonske mogućnosti za pomoć Metalcu


metalac
I
z Vlade su saopštili da su u više navrata, u okviru svojih nadležnosti i postojeće legislative, obezbjeđivali razne vrste pomoći za Montavar Metalac, iako se radi o privatnoj kompaniji.

Vlada: Iscrpli sve zakonske mogućnosti za pomoć Metalcu
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući stavove Kolegijuma Skupštine, iz Vlade su  agenciji Mina-business kazali da je izvršna vlast, preko Ministarstva rada i socijalnog staranja neposredno prije započinjanja štrajka ispred zgrade Vlade, radnicima nikšićke kompanije opredijelila 24,25 hiljada  eura.

“Prethodno je Opština Nikšić zaposlenima u toj kompaniji opredijelila pomoć u vidu dugoročne pozajmice od 110 hiljada eura, dok je Fond rada svim radnicima Montavara, kojima je to pravo pripadalo, isplatilo nadoknadu od po 1,92 hiljade eura, rekli su nezvanično iz Vlade.

Kolegijum predsjednika Skupštine donio je u srijedu zaključak da nadležni dodatno ispitaju mogućnost jednokratne pomoći radnicima u štrajku, u očekivanju zakonskog rješavanja tog pitanja. Iz Vlade su podsjetili da je, kako bi se izbjegla likvidacija te kompanije, Vlada opredijelila 1,5 miliona eura. .

“Upravo su radnici i Unija slobodnih sindikata insistirali na opredjeljivanju državne pomoći, jer nijesu prihvatali drugu opciju koja je podrazumijevala stečaj”, kazali su iz Vlade i naglasili da su tom prilikom upoznati sa činjenicom da su time iscrpljene sve zakonske mogućnosti za pomoć države tom privrednom subjektu koji je 100 posto u privatnom vlasništvu, kao i da opstanak zavisi od budućih poslova.

“Osim pomenute novčane pomoći, Vlada i nadležno ministarstvo su koristili sve raspoložive zakonske mogućnosti da pomognu u obezbjeđivanju poslova, ali to nije dovelo do željenih rezultata jer Montavar nije imao konkurentne cijene”, dodali su iz Vlade, podsjećajući da je održano više sastanaka sa pojedincima i kompanijama iz Slovenije i Turske koji su pokazali interesovanje za angažman u toj kompanij.

“U narednom periodu očekujemo da jedna kompanija da konačan stav po tom pitanju. Ipak, značajno je naglasiti da smo, nakon započinjanja štrajka, od štrajkačkog odbora dobili informaciju da radnici više nijesu zainteresovani za pokretanje proizvodnje”, kazali su iz Vlade i zaključili da je izvršna vlast iscrpila sve važeće zakonske mogućnosti u pružanju pomoći toj kompaniji koja je privatizovana kroz stečajni postupak 2004. godine.

Radnici Metalca od 15. septembra štrajkuju ispred zgrade Vlade, a od 24. Septembra su počeli štrajk glađu, tražeći isplatu 14 plata, povezivanje staža za 33 mjeseca i otpremnine.  Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što je vratio  1,5 miliona eura kredita Erste banci,  za koji je komapniji dao garancije.

(Mina biznis)

Portal Analitika