Svijet

Katalonci ipak traže referendum

30kat
D
an poslije odluke Ustavnog suda Španije da suspenduje planirani referendum u Kataloniji u Barseloni su održani protesti pristalica separatista.
Katalonci ipak traže referendum
Portal AnalitikaIzvor

Regionalna vlada je odlučila da prekine kampanju za referendum koji je planiran za novembar, ali je zato najavila da će pravnim sredstvima pokušati da obori odluku Ustavnog suda i da se izbori za svoje pravo na samoopredjeljenje.

Katalonska nacionalna skupština, koja se smatra veoma moćnom grupom za pritisak i koja je bila lider kampanje za nezavisnost, pozvala je svoje pristalice da se okupe u svim gradovima sjevernoistočnog regiona Španije danas, kako bi poručili Vladi u Madridu da žele samostalnost.

“Danas gradimo novu zemlju, želimo da od 17.00 svi budete van svojih domova, kako bismo se izborili za svoja prava! Ovo je naše vrijeme! Sve zavisi od nas!“, navodi se u pozivnoj poruci. 

Predsjednik regionalnog parlamenta Hurija de Gispert rekao je da će skupština tražiti da suspenzija referenduma bude momentalno ukinuta. 

Ipak, profesor prava na Univerzitetu UNED Antonio Tores del Moral istakao je da na suspenziju ne može da se podnese žalba jer je suspenzija privremena. 

Ustavni sud Španije u ponedjeljak je prihvatio zahtjev Vlade u Madridu i onemogućio građane Katalonije da 9. Novembra izađu na planirani referendum.

Portal Analitika