Politika

Abazović: Vrijeme za okupljanje opozicije

Dritan-Abazovic
P
oslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović smatra da je u Crnoj Gori sazrela situacija za formiranje jedinstvenog bloka koji će donijeti neophodne promjene i, osim opozicionih političkih subjekata, okupiti predstavnike civilnog sektora, sindikata, radnika i drugih slojeva društva.
Abazović: Vrijeme za okupljanje opozicije
Portal AnalitikaIzvor

On je apelovao na sve političke lidere da podrže takvu ideju, ocjenjujući da bi predsjednik Demokratskog fronta, Miodrag Lekić, kao lider najvećeg opozicionog političkog subjekta, trebalo da je pokrene i vidi da li postoji raspoloženje za njenu realizaciju.

Abazović je agenciji MINA kazao da su definitivno sazreli uslovi za okupljanje opozicije, odnosno za jedinstveni blok ili alijansu, koja bi mogla da bude konkretna ponuda građanima u stvaranju promjena, prijeko potrebnih crnogorskom društvu.

„Ne mislim na okupljanje samo opozicionih subjekata koji trenutno djeluju u parlamentu Crne Gore ili van njega, nego na sve ljude, na radnike koji gladuju i one koji će, po svemu sudeći, tek gladovati, na sindikate, na civilni sektor, na ljude koji nijesu u ovom momentu željni nekog političkog angažmana“, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, situacija u Crnoj Gori zahtijeva „da se napravi jedan politički rifreš“.

On je dodao da je, u suštini, nebitno na koji način će se formirati ta struktura, koja bi u početku predstavljala labavi savez.

Abazović je kazao da je, nakon dešavanja oko formiranja vlasti u Podgorici, situacija prilično jasna - „postoji DPS i anti-DPS Crna Gora“.

„Siguran sam, iz razgovora sa građanima, da je to što oni traže, da im je dosta i političara i stranaka, i nedefinisanih politika, da traže neku sigurnost, odnosno subjekat koji će imati relevantnu snagu da se suprostavi svim nepravdama u Crnoj Gori, bilo u političkom smislu, bilo u ekonomskom, gdje je stanje sve gore“, naveo je on.

Abazović je naglasio da to nije nikakav poziv na proteste, nerede ili neke nedemokratske metode.

„Ali, generalno, Crna Gora je zrela da se generiše na pravi način, da građani konstatuju da nas podjele na nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, ne vode u Evropu“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, evropska perspektiva podrazumijeva da svi moraju biti uključeni i zajedno uspostaviti novi sistem vrijednosti koji će, kroz određeni vremenski period, dati određene rezultate.

On je ocijenio da treba napraviti dodatni pritisak da se parlamentarni izbori održe što prije.

„S obzirom na to da će, po svemu sudeći, i izvještaj Evropske komisije biti strožiji, a mislim da će i ekonomska situacija biti sve složenija i da će sve teže biti trpjeti socijalni pritisak“, dodao je Abazović.

Portal Analitika