Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • MVPEI Lavrovu: Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredjeljenje u skladu sa nacionalnim interesima

MVPEI Lavrovu: Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredjeljenje u skladu sa nacionalnim interesima

mvpeioko3009
M
inistarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštilo je danas da su stavovi Rusije u odnosu na NATO opštepoznati ali da Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredjeljenje u skladu sa nacionalnim interesima.

MVPEI Lavrovu: Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredjeljenje u skladu sa nacionalnim interesima
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje Portala Analitika da prokomentarišu izjavu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je danas izjavio da je ekspanzija NATO-a prema bivšim jugoslovenskim republikama “neodgovorna politika i u Moskvi se doživljava kao provokacija”, iz MVPEI su istakli da je pravo Crne Gore i Rusije da opredjeljuju pravce svoje unutrašnje i spoljnopolitičke orijentacije.

- Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredjeljenje koje je u u skladu sa nacionalnim interesima i više puta saopšteno u razgovorima sa ruskim i zvaničnicima drugih država. Stavovi Rusije u odnosu na proširenje Alijanse, takođe, su opštepoznati.

Crna Gora će nastaviti da odnose i saradnju  sa Rusijom razvija u duhu tradicionalnog prijateljstva, povjerenja i obostranih interesa, uz suvereno pravo obje države da opredjeljuju pravce svog unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkih orjentacija – navodi se u pisanoj izjavi MVPEI dostavljenoj Portalu Analitika.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je da je ekspanzija NATO-a ka bivšim jugoslovenskim republikama neodgovorna politika i u Moskvi se doživljava kao provokaciju.

“Što se tiče proširenja NATO-a, prema mom viđenju, to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je, na neki način, neodgovorna politika koja potkopava opredjeljenje da se gradi sistem jednake i podijeljene bezbjednosti u Evropi. Jednake za sve, bez obzira da li je neka država članica ovog ili onog bloka, ili ne“, rekao je Lavrov.

On je kazao da su države članice NATO-a igonirisale obećanja da će proširenje alijanse biti limitirano.

“Potencijalna ekspanzija NATO ka bivšim jugoslovenskim republikama, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini u Moskvi se doživljava kao neodgovorna politika i provokacija”, kazao je Lavrov.

Portal Analitika