Politika

Vuković: Predložen dobar i kvalitetan zakon o finansiranju političkih subjekata

1008vukovic
N
acrt zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja, kojeg je Vlada ponudila skupštinskoj radnoj grupi, dobar je, kvalitetan, sa malo prostora za dorađivanje - ocijenio je za Pobjedu član Radne grupe i poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

Vuković: Predložen dobar i kvalitetan zakon o finansiranju političkih subjekata
Portal AnalitikaIzvor

Jučerašnja sjednica Radne grupe za kontrolu izbornih zakona prekinuta je jer nijesu mogli biti prisutni svi njeni članovi, i biće nastavljena sjutra. Načelno je razmatrana radna verzija zakona, a nacrt su predstavili predstavnici Vlade.

Vuković je rekao da je Vladina radna grupa uradila nacrt temeljeći ga na rješenjima koja je predlagala u septembru prošle godine, ali i imajući u vidu ,,sve što se događalo od septembra do danas“.

- Ugrađene su u nacrt i norme iz posljednjih izmjena i dopuna, koje Ustavni sud nije osporio. Unijete su i četiri preporuke GRECO-a. Predloženi zakon je na liniji ostvarivanja agende našeg puta ka EU. Tekst je dobra osnova, ako ne i u cjelini dobar zakon, koji je u skladu sa našim obavezama iz poglavlja 23 i 24, jer je prepoznato da oblast finansiranja političkih subjekata, ako nije dobro zakonski normirana, predstavlja vrlo realnu mogućnost za političku korupciju – kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, malo je prostora za radikalnije ili krupnije intervencije na zakonu.

- Zakon nije zakon zabrana, ali precizno definiše način finansiranja političkih subjekata i kampanja. Veoma malo prostora je ostalo nedefinisano – kazao je Vuković.

On je istakao da su iz Vlade imali konkretan odgovor na pitanja Radne grupe, pa i na ono zašto je umanjeno finansiranje političkih subjekata sa 0,5 na 0,4.

- Odgovor je da je to najveće izdvajanje u region. U Srbiji je 0,15, a u Hrvatskoj takođe mnogo manje – kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ponuđen je dobar tekst i ,,teško se mogu predlagati alternative“.

Radnom verzijom zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja predviđeno je da od 2016. godine parlamentarne partije za redovan rad, umjesto 0,5 dobijaju 0,4 odsto godišnjeg budžeta. Nacrt koji će biti osnova da Radna grupa usaglasi prijedlog zakona, predviđa da od 2016. godine kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, bude u nadležnosti Agencije za sprečavanje korupcije. Državna revizorska institucija će raditi samo reviziju godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata.

- Ukoliko prilikom kontrole političkih subjekata, Agencija utvrdi nedostatke koji se mogu otkloniti biće obavezna da izriče mjere upozorenja. Ako politički subjekat ne postupi po mjeri upozorenja, do isteka roka koji je u odluci određen, Agencija će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom – navodi se u predloženom zakonu.

Politički subjekti, prema predložnom nacrtu, neće imati pravo da se zadužuju kod fizičkih lica.

- Partije i koalicije biće obavezne da izvještaj o porijeklu, visini i stukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju podnose Agenciji u roku od 30 dana od izbora. Novina u finansiranju izborne kampanje je to što će politički subjekti morati da dostavljaju Agenciji iznos cijene i eventualno ostvarenog popusta za medijsko oglašavanje izborne kampanje. Mediji koji budu pružali usluge oglašavanja u toku izborne kampanje, biće obavezni da Agenciji dostave cjenovnik izbornog oglašavanja.

Cilj zatvaranja sjednica Radne grupe nije do kraja ostvaren, jer je neko namjerno od „miša pravio medvjeda“ – kazao je Miodrag Vuković, aludirajući na medijsko predstavljanje incidenta kojeg je imao sa predstavnikom MANS-a Vukom Marašem.

- Zatvorili smo sjednice za javnost, jer na taj način se gubi mogućnost da umjesto priče o suštini, pričamo o perifernim stvarima koje mogu da dovedu do incidenta. Pojedinci koji nijesu članovi Radne grupe zloupotrijebili su poziciju da bi napravili promociju svojih viđenja – kazao je Vuković.

Portal Analitika