Politika

Marković-Zidbek: Kontinuirana podrška Njemačke Crnoj Gori na putu ka EU

2909markovicdusko
P
otpredsjednika Vlade i ministra pravde Duško Marković sastao se danas sa Hansom Ulrihom Zidbekom, šefom Direktorata za Zapadni Balkan u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke.

Marković-Zidbek: Kontinuirana podrška Njemačke Crnoj Gori na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

Susret najviših zvaničnika Savezne Republike Njemačke i zemalja Zapadnog Balkana u avgustu u Berlinu, kao i nedavno održana konferencija o ekonomiji kao osnovu povezivanja Balkana u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Istočnog odbora njemačke privrede, samo su neki od indikatora kontinuirane podrške Savezne Republike Njemačke Crnoj Gori na putu reformi koje će je preporučiti članstvu u Evropskoj uniji, saopštio je  Hans Ulrih Zidbek, šef Direktorata za Zapadni Balkan u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke u današnjem razgovoru sa Markovićem održanim u Vladi.

On je sa Markovićem podijelio zadovoljstvo zbog izuzetno dobrog odjeka koji su navedeni susreti imali kako u crnogorskoj tako i u njemačkoj javnosti, čime je dat direktan doprinos jačanju pozitivne percepcije Crne Gore i vidljivosti njenih napora ka usvajanju i implementaciji standarda od kojih su najvažniji oni iz oblasti jačanja vladavine prava.

Marković je, kako su kazali iz njegovog kabineta, upoznao sagovornika sa ključnim aktivnostima u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i sa zajedničkim naporima svih političkih subjekata na izgradnji izbornog zakonodavstva i jačanju povjerenja u izborni proces. Na toj liniji, on je iskazao zadovoljstvo zbog izrade ključnih zakona iz oblasti pravosuđa i to Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu i izmjena Zakonika o krivičnom postupku što nesumnjivo doprinosi učinkovitosti i efikasnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na represivnom planu. Bliže je informisao o Zakonu o antikorupciji i nizu preventivnih mehanizama koji će donijeti rezultate na ovom nivou.

Sastanak je bio prilika da se Marković zahvali gospodinu Zidbeku na snažnoj i kontinuiranoj ekspertskoj podršci koju Njemačka pruža našoj zemlji pozitivno se osvrnuvši na, između ostalog, angažovanje gospodina Mihaela Hausnera, savjetnika u Ministarstvu pravde.

Foto: duskomarkovic.gov.me

Portal Analitika