Zanimljivosti

Naučnici u nedoumici: Da li bi Pluton ponovo trebao da postane planeta?

plutonononon2909
K
ada je Plutonu oduzet status planete 2006.godine, stvorila se velika gužva zbog te odluke, a pojedina djeca su se čak putem pisama žalila planetarijumima. Međutim, danas se i pojedini astronomi premišljaju.

Naučnici u nedoumici: Da li bi Pluton ponovo trebao da postane planeta?
Portal AnalitikaIzvor

- Zašto mislite da Pluton više nije planeta? Pluton je moja omiljena planeta. Pluton jeste planeta - napisao je u pismu direktoru planetarijuma Hajden, Nilu deGras Tajsonu, jedan dječak.

Tokom debate održane u Harvard Smitsonijan Centru za astrofiziku, tri stručnjaka za planetarnu nauku raspravljala su o tome da li Pluton treba da bude smatran planetom.

Dr Garet Vilijams iz Centra za male planete na Kembridžu izjavio je da se ovo ledeno tijelo ne kvalifikuje za status planete, ali Dimitar Saselov, direktor Harvardove inicijative o porijeklu života smatra suprotno.

Dr Oven Džindžerič, profesor astronomije na Harvardu tvrdi da određivanje toga šta je planeta nije na naučnicima.

- To šta je planeta je riječ koja se tokom godina promenila. Sasvim je naivno misliti da možemo da određujemo šta je planeta, a šta ne.

Poznati naučnik Bil Naj nije prisustvovao konferenciji, ali „dugogodišnji fan Plutona“ je svoje viđenje cijele priče dao za sajt „Huffington Post“:

- Ako astronomi žele da nazovu Pluton planetom, ja nemam ništa protiv toga. Ukoliko je to put koji izaberu, vjerujem da će dodati još par objekata koji imaju dovoljno gravitacije da budu sferičnog oblika toj klasifikaciji. Volim Pluton kao i svaka druga osoba, ali on ima drugačije porijeklo od tradicionalnih planeta i orbita u tradicionalnoj ravni – rekao je poznati naučnik.

Zatim je nastavio:

- Možda može biti interesantno imenovati stotine novih (veoma starih) planeta, ail nemam ništa ni protiv osam „tradicionalnih“ planeta i stotina „Plutoida“. Ovi objekti su tamo i imaju karakteristike koje imaju bez obzira na to kako ih nazivamo. Ali znam, ljudi mogu biti prilično strastveni po tom pitanju.

On je dao svoje viđenje planete.

- Šta je zapravo planeta? Sudeći po definiciji koju je ustanovila Internacionalna unija astronoma, planeta je nebesko tijelo koja ispunjava tri kriterijuma: okruglo je, orbitira oko Sunca i vrši gravitacionu dominaciju na svoje okruženje, „čisteći komšiluk od drugih tela oko svoje orbite.

Pluton ne ispunjava poslednji kriterijum, s obzirom da se oko njega nalaze objekti slične veličine.

Šta vi mislite? Da li bi Pluton ponovo trebalo da postane planeta?

Portal Analitika