Politika

Pinoti: Realno je da Crna Gora do kraja 2015. dobije poziv u NATO

pinotiok
M
inistarka odbrane Italije Roberta Pinoti izjavila je u intervjuu „Pobjedi“ da je cilj „intenziviranog dijaloga“ da ubrza proces približavanja NATO-u.

Pinoti: Realno je da Crna Gora do kraja 2015. dobije poziv u NATO
Portal AnalitikaIzvor

„Ministri zemalja članica NATO-a ocijeniće napredak Crne Gore „najkasnije“ do kraja 2015. a to znači da je cilj realan“ rekla je Pinoti.

Prema njenim riječima, NATO je istovremeno podstakao Crnu Goru da otkloni pojedine manjkavosti s posebnim osvrtom na određene aspekte, među kojima je i reforma bezbjednosnog sektora

„Ako je Alijansa u Velsu prepoznala napredak Crne Gore za dobijanje članstva u NATO-u i odlučila da intenzivira pregovore kako bi do kraja 2015. ocijenila napredak  Crne Gore, to je učinila takođe i zahvaljujući uvjerenoj podršci koju je pružila Italija. NATO je istovremeno podstakao vašu zemlju da otkloni pojedine manjkavosti, s posebnim osvrtom na određene aspekte među kojima je i reforma bezbjednosnog sektora. Dakle, svjesna sam činjenice da će vaš nedavni Strategijski pregled odbrane podići kvalitativne i operativne standarde koje zahtijeva članstvo u NATO-u, navela je ministarka.

Obrazovanje u Italiji, kako je dodala je šansa za crnogorske kadete.

„Upravo radimo u tom smislu, i treba krenuti upravo od akademija. Imamo na raspolaganju različite kurseve na visokom specijalističkom nivou za sve rodove Vojske, dakle, kao zaključak mogu da vam potvrdim da postoje sve pretpostavke za povećanje ponude vašoj zemlji u oblasti obrazovanja“, zaključila je Pinoti.

Portal Analitika