Region

Parada „Dveri“: SPC nudi duhovno izliječenje učesnicima Prajda (FOTO)

2809dveribg
O
ko 2.000 građana koji su se na poziv Pokreta Dveri okupili ispred Hrama Svetog Save, krenuli su u šetnju centralnim beogradskim ulicama, istom trasom kojom je danas prošla Parada ponosa, javljaju beogradski mediji.

Parada „Dveri“: SPC nudi duhovno izliječenje učesnicima Prajda (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Pristalice Dveri prethodno su u Hramu Svetog Save prisustvovali molebanu, a kako su naveli, svojom šetnjoj pokazuju što je pravo porodično lice Srbije, javlja B92.

U porti Hrama Svetog Save, oko stotinu pristalica Dveri okupilo se oko 16 sati, noseći državne i ruske zastave, dok je policija na ulazu na plato preventivno pretresala neke od mladih osoba. Predstavnik Dveri Vladan Glišić rekao je prije početka molebana da je namjera tog pokreta da šetnjom centralnim beogradskim ulicama „u duhovnom smislu dezinfikuje grad“.

- Beograd je Bogorodičin grad. Danas ćemo ga vratiti Bogorodici, Bogu i narodu - rekao je Glišić okupljenima kojih je, prema pisanju Blica, bilo oko hiljadu.

2809dveribg4Istli list izvještava da je predstavnik Dveri Danilo Tvrdišić naveo da taj Pokret nije bio za nasilje, izrazivši zadovoljstvo što su prijepodnevna dešavanja tokom Prajda protekla bez „razbijenih glava, gubitka ljudskih života i uništavanja imovine“. On je pozitivno ocijenio stav premijera Aleksandra Vučića da je dobro što je Prajd protekao bez većih incidenata naglasivši istovremeno da ta manifestacija nikako nije smela biti održana.

- (Aleksandar) Vučić je okrenuo leđa većinskoj volji građana Srbije i ovo je početak kraja (održavanje Prajda), isto kao što je bio i početak kraja režima Borisa Tadića koji je 2010. godine dozvolio Prajd – dodao je Tvrdišić.

Protojerej stavrofor SPC Drago Ubiparipović je u besjedi tokom molebana poručio da su vrata crkve otvorena za sve učesnike Parade ponosa i one koji „podržavaju tu manifestaciju, kako bi se duhovno izliječili“. On je poručio da se, umjesto povećanja nataliteta u Srbiji, organizuje Parada ponosa, i da „crkva tu pošast ne može da prihvati zarad šake dolara“.

- Sveti Savo pomozi da dio našeg naroda koji je zastranio, povratimo i da se ti ljudi duhovno izliječe - poručio je Ubiparipović tokom molebana.

2809dveribg1Reporter Blica javlja da je ispred hrama zatekao i bivšeg košarkaša Dejana Tomaševića.

Nakon molebana, pristalice Dveri su se uputile ka beogradskoj Sabornoj crkvi. Litija je krenula nešto poslije 17 sati. Naprijed su išli sveštenici sa krstovima i crkvene zastave, s tim što će biti završena u Sabornoj crkvi, gdje će biti organizovan još jedan moleban. Iz kolone su se mogli čuti povici i uvrede na račun premijera Aleksandra Vučića.

Blic dalje navodi da su učesnici na čelu kolone su pokušali da pjevaju „Uskliknimo s ljubavlju“, ali masa to nije prihvatila, pa je umjesto uzvikivala „Ubij pedera!“ i „U boj krenite junaci svi“. Kolona se kretala Knez Mihailovom ulicom, gdje su učesnici protestne šetnje naišli na grupu Rusa, nakon čega su glasnije povikali „Ubij pedera“. Pristalice pokreta Dveri zviždali su kordonu policije i vikali im „Idite na Kosovo“. Klicali su Vladimiru Putinu i uzvikivali „Srbi i Rusi - braća zauvjek“.

Foto: blic.rs, b92.net

2809dveribg32809dveribg2

Portal Analitika