Politika

Manje novca za partije iz budžeta

0309pare_10.9.2014
R
adnom verzijom Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja predviđeno je da će od 2016. godine parlamentarne partije za redovan rad, umjesto dosadašnjih 0,5 dobijati 0,4 odsto godišnjeg budžeta.

Manje novca za partije iz budžeta
Portal AnalitikaIzvor

Taj dokument sjutra će razmatrati članovi Radne grupe za kontrolu izbornih zakona.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, partije su za 2014. godinu iz budžeta dobile više od tri miliona eura, dok im je za rad u lokalnim parlamentima planirano dodatnih 1,45 miliona.

Novom verzijom ovog akta, koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde, predviđena je i jasna podjela nadležnosti između državnih institucija.

Tako će od 2016. godine kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona biti u nadležnosti Agencije za sprečavanje korupcije. „Državna revizorska institucija će raditi samo reviziju godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata“, prenosi MINA.

"Ukoliko prilikom kontrole političkih subjekata, Agencija utvrdi nedostatke koji se mogu otkloniti biće obavezna da izriče mjere upozorenja. Ukoliko politički subjekat ne postupi po mjeri upozorenja, do isteka roka koji je u odluci određen, Agencija će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom“, kaže se u predloženom zakonu.

Ovaj organ će, po zakonu, imati pravo da donese odluku o privremenoj obustavi prenosa budžetskih sredstava političkom subjektu do donošenja pravosnažne odluke u prekršajnom postupku.

Novina u oblasti finansiranja partija je i zabrana političkim subjektima da se zadužuju kod fizičkih lica.

"Partije i koalicije će biti dužne da izvještaj o porijeklu, visini i stukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju podnose Agenciji u roku od 30 dana od dana održavanja izbora“, navodi se u obrazloženju.

Novina u finansiranju izborne kampanje je to što će politički subjekti morati da dostavljaju Agenciji iznos cijene i eventualno ostvarenog popusta za medijsko oglašavanje izborne kampanje. Mediji koji budu pružali usluge oglašavanja u toku izborne kampanje, biće dužni da Agenciji dostave cjenovnik izbornog oglašavanja.

Portal Analitika