Region

Parada ponosa u Beogradu završena bez većih incidenata, privedeno 50 ljudi

paradakoko2809
P
ovorka u okviru Parade ponosa prošetala je oko 13 sati glavnim beogradskim ulicama i bezbjedno je stigla do Skupštine Srbije. Jake policijske snage su zatvorile širi centar grada, a većih incidenata nije bilo. Privedeno je 50 ljudi.

Parada ponosa u Beogradu završena bez većih incidenata, privedeno 50 ljudi
Portal AnalitikaIzvor

Kako javljaju reporteri B92, na ulicama je uglavnom potpuno mirno, građani su se od jutros okupljali u Nemanjinoj, a zatim polako krenuli ka Skupštini grada.

Prema prvim procjenama u povorci je učestvovalo više stotina ljudi, među kojima i mnogo ličnosti iz javnog i političkog života. Trasu i širi centar grada obezbeđivala je žandarmerija.

Povorka je krenula u 12.45 sati a na plato ispred gradske skupštine je stigla pola sata kasnije.

Zabilježeno je nekoliko incidenata - dvije intervencije policije u blizini Slavije gdje je uhapšeno pet mladića, kao i zastoj na autoputu kod Arene jer su u jednoj traci ka gradu postavljene i zapaljene gume.paradakok1ok2809

Manji incidenti su zabilježeni i na Banjici, kao i okupljanje grupe ispred Hrama Svetog Save, koju je legitimisala policija.

Posle štenje, sa bine kod platoa ispred Gradske skupštine  okupljenima su se obratili strani zvaničnici i LGBT aktivisti iz regiona i Srbije.

Tokom šetnje nije bilo incidenata, a reporteri javljaju da je povorka zastala u 13 sati, kada su se oglasila crkvena zvona i da su se tada čuli zvižduci.

Kompletan program je završen oko 14 časova.

U koloni su bili predstavnici diplomatskog kora, nekoliko ministara vlade Srbije, gradonačelnik Beograda i ljudi iz javnog i političkog života Srbije.parada2ok2809

Okupljeni su za B92 rekli da su srećni što povorka prolazi bez problema, neki su ocijenili da je u pitanju velika pobjeda, ali su istakli i da su ipak očekivali više ljudi.

Na ulicama su i dalje jake policijske snage pod punom opremom, tu su i oklopna vozila, veliki broj pripadnika žandarmerije, a helikopteri i jedan cepelin nadleću grad.

Parada ponosa završena je govorima ispred Skupštine grada, a Boban Stojanović, jedan od organizatora manifestacije, ocijenio je da je situacija pod kontrolom i da nema većih bezbjednosnih rizika.paradaokok42809

On je učesnicima prajda rekao da će, ukoliko se neko plaši napadača, takve policija odvesti gdje treba. Stojanović je završio manifestaciju time što je pozvao svog partnera s kojim je u vezi 10 godina i na bini se poljubio sa njim.

"Vidite da to nije ništa strašno", rekao je Stojanović.

 

foto: Blic.rs

Portal Analitika