Politika

Lavrov: Širenje NATO je provokacija i greška

oklavrov
Š
ef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da smatra da je širenje NATO-a "greška" i "u određenom stepenu čak provokacija", koja podriva jedinstveni sistem bezbjednosti.

Lavrov: Širenje NATO je provokacija i greška
Portal AnalitikaIzvor

U određenom stepenu to je čak provokacija. To je neodgovorna politika, koja podriva obavezu građenja jedinstvenog sistema jednake i nedeljive bezbednosti za sve u Evropi, nezavisno od toga da li pripadate nekom vojno-političkom bloku ili ne", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare u Njujorku, na marginama 69. zasedanja Generalne skupštine UN.

Lavrov je, takođe, rekao da Rusija neće dopustiti "nikakvu novu trku u naoružanju", ali će uvažiti aktuelne prijetnje po bezbjednost pri vojnim planiranjima.

"Međutim, kada nam govore da sistem protivraketne odbrane nije usmjeren protiv Rusije (...) mi, ipak, imamo vojnike, koji su završavali akademije, dobro im mozak funkcioniše, oni to sve shvataju - kako to izgleda i kako se projektuje na naše potencijale osiguravanja sopstvene bezbjednosti", rekao je on.

Lavrov je istakao da je kod ruskih partnera u NATO-u i dalje "nažalost" prisutan "hladnoratovski mentalitet" i da oni "odlično znaju da pokušaji da se Ukrajini nametne blokovski status predstavlja najozbiljniju prijetnju opšteevropskoj stabilnosti".

 

 

Portal Analitika