Svijet

LAVROV: Putin dolazi u Srbiju da učvrsti veze

lavrovputin

Š
ef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će predsjednik Rusije Vladimir Putin uskoro posjetiti Srbiju kako bi učvrstio vezu između dvije države.

LAVROV: Putin dolazi u Srbiju da učvrsti veze
Portal AnalitikaIzvor

On je na marginama 69. redovnog zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održao konferenciju za medije na kojoj je istakao da će dolazak u Beograd Putin iskoristiti i za razgovore sa državnim vrhom Srbije o pitanjima od zajedničkog interesa.

Kako prenose izvještači Russia Today sa lica mjesta, Lavrov je istakao da kriza u Ukrajini mora da se rješava sistematski i naveo da spoljni uticaji ne vode ka rješavanju.

“Imamo primjer Jugoslavije gdje je međunarodni zakon prekršen, a država uništena... To ne bi smjelo da se dogodi sa Sirijom“, rekao je Lavrov, očigledno obraćajući pažnju na vojno angažovanje Sjedinjenih Američkih Država u Siriji u okviru borbe protiv terorista Islamske države.

Takođe, prokomentarisao je eskalaciju terorizma u svijetu, istakavši da terorizam prijeti svima i da je za borbu protiv toga neophodna zajednička akcija i korišćenje međunarodnih mehanizama.

Rusija ima prijatelje u Evropi

Lavrov je naveo da će Rusija nastaviti razgovore sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, te istakao da zvanična Moskva neće uvoditi nikakve sankcije Kijevu, niti “mjere kažnjavanja“.

“Uklanjanje teške artiljerije, prisustvo OEBS, to su koraci koji moraju da se dogode da bi se uspostavio red u Ukrajini. Nevjerovatno je da je Ukrajina sama sebi postala talac, jureći svoje ambicije ka članstvu u Evropskoj uniji. Situacija sa otvaranjem tržišta je ista kao i prije događaja na Majdanu, ali sa mnogo mrtvih“, istakao je Lavrov.

On je napomenuo da se nada da će se uspostaviti kontrola u Ukrajini, ali da je za to potrebna istrajnost i vrijeme.

“Pojedini članovi ukrajinskog parlamenta kao da ne žele da podrže mirovni proces i to nikako ne pomaže u ovakvoj situaciji“, istakao je Lavrov, misleći na nedavnu izjavu premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka da nema povjerenja u namjere predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Lavrov je rekao i da je ekspanzija NATO pogrešna i u neku ruku provokativna, ali i podvukao da Rusija u Evropi ima prijateljske zemlje, uprkos stavu zapadnih lidera da je proruska orijentacija loša.

 

Portal Analitika