Svijet

Tužilaštvo traži doživotnu za Karadžića

karadzic
T
užilaštvo haškog Tribunala zatražilo je danas doživotnu robiju za bivšeg lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića, ukoliko bude proglašen krivim za “znatan dio” optužbi koje mu se stavljaju na teret.

Tužilaštvo traži doživotnu za Karadžića
Portal AnalitikaIzvor



„Doživotni zatvor je jedina primjerena kazna“ navodi se u završnom podnesku tužilaštva, koji je predat u avgustu kao povjerljiv dokument, a Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju danas je objavio njegov sadržaj.

Kako prenose agencije, tužioci su u pisanoj izjavi, u kojoj su sumirali svoje viđenje došadašnjeg dijela procesa, naveli da je Karadžić bio nadmoćni politički i vojni lider bosanskih Srba i njihovih snaga tokom rata u Bosni i Hercegovini.

„Pod njegovom komandom i nadzorom podređeni su protjerali, ubili, mučili i na druge načine zlostavljali stotine hiljada muslimana i Hrvata. Razmjere i obim zločinačke kampanje su široki“, navelo je Tužilaštvo.

Optužnica Karadžića tereti po 11 tačaka, uključujući genocid, a optuženi tvrdi da nije kriv.

Karadžić je bio prvi predsjednik Republike Srpske i lider Srpske demokratske stranke, a Tribunal je podigao optužnicu protiv njega 1995. godine.

Uhapšen je i izručen Tribunalu 2008. godine.

Tužilaštvo i odbrana trebalo bi od ponedjeljka da počnu da iznose završne riječi.

Portal Analitika