Politika

VUJOVIĆ: DF se mora transformisati

3108Vujovicok
O
pozicija će se, izostankom novih izbora, više baviti unutrašnjim pitanjima, a najveći izazov je pred Demokratskim frontom (DF), koji će se morati transformisati, smatra u izjavi za Minu, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović.

VUJOVIĆ: DF se mora transformisati
Portal AnalitikaIzvor

Lider DF-a, Miodrag Lekić, potvrdio je da se planira reorganizacija saveza i da je bilo razgovora o utapanju konstituenata u politički subjekt sa jedinstvenim programom.

»Izostankom skorih izbora opozicija će teško nalaziti homogenizirajuće momente za svoje članstvo, pa će biti više biti okrenuta unutrašnjim pitanjima. Najveće pitanje stoji pred DF, koji je odlagao odluku o unutrašnjoj organizaciji«, rekao je Vujović agenciji Mina.

Prema riječima Vujovića, izostanak novih uspjeha otvara pitanje nekim konstituentima da li bi bolju poziciju ostvarili samostalnim nastupom.

»DF će se morati transformisati u novi format. Ili nova partija ili više pojedinačnih partija. Iako bi dio lidera najviše volio da se kreira neki novi koalicioni identitet upitno je da li bi bilo dobro ponovo ići pred birače sa nedovoljno definisanim konceptom«, kazao je on.

Vujović smatra da su ovi izbori pokazali da birači žele jasnu ponudu, da pokušaji »pakovanja« nedovršenih koncepata ne rezultiraju zadovoljavajućim rezultatom.

On je ocijenio da sukob u Pozitivnoj Crnoj Gori više nije moguće sanirati.

»Podjela je previše duboka da bi se moglo naći rješenje kojim bi se izbjegao podjela partije. Pat pozicija u kojoj predsjednik partije blokira rad predsjedništva i glavnog odbora u kojima nema većinu nije održiva i pravi ogromnu štetu«, naveo je Vujović.

Kada bi, kako je rekao, Pozitivna imala uređene podatke o članstvu, rješenje bi se moglo tražiti u vraćanju mandata svih organa članovima partije, koji bi neposredno izabrali pored Glavnog odbora i Predsjedništva i predsjednika partije.

Kako je rekao, ne samo da bi se na taj način mogao premostiti sukob u partiji, već bi i ta partija pokazala da ima veliku unutrašnju snagu i nesporno veći demokratski kapacitet u odnosu na ostale.

»Pitanje ostaje u kakvom stanju su podaci o članstvu, da li postoje mehanizmi da se spriječi iznenadni veliki priliv novih »članova«, sa ciljem povećanja šanse za uspjeh, odnosno manipulisanju sa partijskim »biračkim spiskom«, kazao je Vujović.

On smatra da će Socijalistička narodna partija najvjerovatnije, netransformisana nastaviti, programski da, kako je rekao, luta, flertujući i ponekad trgujući sa prilično različitim strukturama. Dugoročno ova partija, bez značajne unutrašnje i programske transformacije, nema šansi za značajnim povećanjem podrške birača«.

»Posljednji rezultati, razočaranost opozicionog biračkog tijela, da iako su dobili većinsku podršku na lokalnim izborima u Podgorici, opozicione partije, sa tada, na ovom nivou, opozicionim SDP-om nijesu mogli formirati većinu, otvaraju prostor novim političkim formama, odnosno subjektima«, rekao je Vujović.

Kako je kazao, očekuje se djelimična prekompozicija opozicione scene, od nekih novih, ali i snaga koje su već prisutne u pojedinim postojećim partijskim strukturama.

Portal Analitika