Kultura

"Umjetnosti je moć": Ljepota i bogatstvo različitih poetika

2609ulucg
M
ala Crna Gora je velika za sve nas. I kao što su ove slike različite u svojoj ljepoti, a slične u svojim porukama, one predstavljaju pravo bogatstvo ukupnog stvaralaštva Crne Gore. Takva treba da bude naša domovina, kazao je Jusuf Kalamperović otvarajući sinoć izložbu „Umjetnost je moć“ u podgoričkom Umjetničkom paviljonu.

"Umjetnosti je moć": Ljepota i bogatstvo različitih poetika
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević istakao je da su ovom prilikom na jednom mjestu okupljeni „umjetnici različitih poetika i različitih generacija“. Na izložbi koju organizuju Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina i Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, publici se predstavilo 15 članova tog najstarijeg umjetničkog udruženja: Ela Božović, Maja Čakalović, Abaz Dizdarević, Selma Đečević, Sandra Đurbuzović, Mirsad Đurđević, Tijana Gordić, Vahida Hasanagić - Nimambegu, Aldemar Ibrahimović, Ibrahim Kurpejović, Irvin Masličić, Majda Mučić, Adin Rastoder, Željko Reljić i Naod Zorić.

U svom obraćanju, Kalamperović je dalje istakao da su se, „kao rijetko gdje u svijetu, na tlu male Crne Gore srele tri velike civilizacije, tri velike religije“, dogodili „veliki osvajački pohodi i različiti politički sistemi“.

- Kao rijetko gdje u svijetu, manjine su bezrezervno uz svoju Crnu Goru. Sličnosti su, ipak, veće nego razlike: tu su isti jezik i običaji, svakodnevni život, sistem vrijednosti, i mnogo toga drugog što čini suživot još čvršćim i bogatijim... Jedan veliki pjesnik je rekao da „nije velik ko se velik rodi, već je velik ko se mali rodi, a sa duhom brda nadvisuje“. Svjedočanstvo da je tako je i ova izložba: sjajni umjetnici iz naših manjina na veličanstven način kistom i bojama slikaju Crnu Goru, njen unutrašnji život i tako, u stvari, spominju njenu prošlost i grade njenu budućnost – zaključio je Kalamperović.

Mlada umjetnica Selma Đečević, koja se predstavila sa dva crteža iz opusa „Barbika ili posmoderna“ rađena u kombinovanoj tehnici, kaže da je ove radove odabrala po sopstvenom senzibilitetu, „nešto što je najbliže srcu“. I Majda Mučić je na isti način izabrala svoj rad pod nazivom „Afrikanka“, izražavajući zahvalnost organizatorima za poziv da se predstavi na ovoj izložbi.

Željko Reljić, kako je naveo, izložio je skulpturu „Koka“ iz najnovijeg ciklusa, rađenih u tehnici vareno željezo.

- To je ono po čemu me publika prepoznaje. Tematski je potpuno drugačija i nije vezana, konkretno, za koncept ove postavke. Ali, našao sam za shodno da je predstavim baš ovdje, u službi podrške razvoju kulture manjinskih naroda – kazao je on.

Na pitanje kada će se naredni put crnogorskoj likovnoj publici samostalno predstaviti, Reljić navodi da će to sigurno biti narednog avgusta u Perastu. U međuvremenu, njegova djela će vjerovatno biti izložena i u nekoj od galerija u regionu, jer za to ima više ponuda.

K.J.

Portal Analitika