Svijet

POROŠENKO: Okončan najopasniji dio sukoba

2509Porosenko
M
irovni sporazum sa proruskim snagama znači da je najopasniji dio petomjesečnog oružanog sukoba okončan, ocijenio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, navodeći da su na redu reforme i iskorjenjivanje korupcije i birokratije.

POROŠENKO: Okončan najopasniji dio sukoba
Portal AnalitikaIzvor

“Ne sumnjam da će moj mirovni plan opstati. Nemam bilo kakve sumnje da je najveći, najopasniji dio rata već iza nas zahvaljujući herojstvu ukrajinskih vojnika”, rekao je Porošenko je na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi AFP.

Prozapadni ukrajinski lider bio je decidan da nikada neće dozvoliti ponovo ukorjenjivanje proruskih snaga i naoružanih boraca na istoku Ukrajine.

“Trpjeli smo predugo u socijalističkom kampu, dozvolivši širenje gvozdene zavjese preko naše zapadne granice”, rekao je Porošenko.

Porošenko nije doveo u pitanje mirovni plan i naveo je da su sada na dnevnom redu reforme svih glavnih vladinih agencija, navodeći da se nada da tće e reforme učiniti zemlju spremnom za članstvo u Evropskoj uniji do 2020. godine.

Porošenko je kazao da će predloženi paket reformi pogoditi sve oblasti života i da su decentralizacija i jače sprovođenje zakona takođe važni djelovi reformi.

“Cijela državna mašinerija usmjerena je danas ka korupcionaškim interesima. Reforma danas ne može da savlada birokratiju”, rekao je Porošenko na konferenciji za novinare.

Izvor: MINA; foto: zpravy.idnes.cz

Portal Analitika