Zanimljivosti

Naučite kako da kombinujete namirnice

2509riba
Z
drava hrana može biti veoma ukusna ako znate da je pripremite i dobro kombinujete. Najveća tajna krije se upravo u kombinacijama.

Naučite kako da kombinujete namirnice
Portal AnalitikaIzvor

Namirnice koje imate mogu biti ukusne i zdrave, ali ako ih ne kombinujete dobro, gube ono najbolje što posjeduju. Donosimo vam prijedloge nekoliko odličnih kombinacija koje su i fine i zdrave.

Bijeli luk i riba: Želite da vam srce dugo bude zdravo? Redovno jedite bijeli luk i ribu. Svaka od ovih namirnica zasebno je dobra namirnica, a kad dolaze zajedno onda, možemo reći da je riječ o ubitačnoj kombinaciji koja će doprinijeti dobrom zdravlju tijela, a posebno srca i krvnih sudova. Takođe, ova kombinacija garantuje i dugovječnost.

Ruzmarin i meso s roštilja: Meso s roštilja vrlo je ukusno, ali može biti opasno ako je prejako pečeno. Kako biste neutralizovali eventualne štetne posljedice, u meso dodajte ruzmarin. Ta namirnica sadrži antioksidanse koji spriječavaju aktivaciju štetnih sastojaka tokom procesa pečenja. S ruzmarinom ne treba pretjerivati, jer biste mogli da narušite ukus. Dovoljno je samo malo pa da kombinacija bude ukusna i zdrava.

Jabuke i grožđe: Voćna salata uvijek je ukusan i zdrav izbor, a najbolja kombinacija je ona koja sadrži jabuke i grožđe. I jabuke i grožđe bogati su zdravim sastojcima koji će spriječiti rizik od raznih bolesti, uključujući i karcinom. Takođe, kombinacija jabuka i grožđa vrlo je ukusna i može biti sjajan desert.

Žitarice i sok od narandže: Idealan je doručak onaj koji se sastoji od žitarica i svježe cijeđenog soka od narandže. Ako vam tako izgleda prvi obrok u danu, onda ste na pravom putu. Naime, žitarice u kombinaciji s vitaminom C iz soka doprinose stabilizaciji holesterola i održavaju arterije čistima.

Spanać i limun: Možda već i sami znate da se spanać izvrsno slaže s limunom – bilo da je riječ o svježem spanaću za salatu ili kuvanom. Osim što godi nepcu, ta kombinacije je i zdrava. Naime, povrće koje sadrži dosta gvožđa poput spanaća tijelo puno lakše apsorbuje ako se konzumira s vitaminom C. Uz sve to, ova kombinacija učiniće da budete puni energije, a i imunitet će vam biti jači.

Izvor: tportal.hr: foto: radiosarajevo.ba

 

 

Portal Analitika