Politika

Lukšić razgovarao sa Klark i Venizelosom na marginama Skupštine UN

luksicokokokoklo
P
otpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić u nastavku posjete Njujorku, susreo se na marginama Generalne debate 69-og zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacijasa Helen Klark, glavnim administratorom UNDP-a, ministrom vanjskih poslova Grčke Evangelosom Venizelosom, kao i uzeo učešće na ministarskom sastanku Američko-jadranske i Američko-baltičke povelje, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Lukšić razgovarao sa Klark i Venizelosom na marginama Skupštine UN
Portal AnalitikaIzvor

U razgovoru sa glavnom administratorkom UNDP-a Klark izraženo je obostrano zadovoljstvo kvalitetnom, sadržajnom i kontinuiranom saradnjom Crne Gore i Programa za razvoj UN-a. UNDP je jedan od najznačajnijih partnera Crne Gore na njenom razvojnom putu i zadovoljni smo da će Program djelovati u Crnoj Gori najmanje do 2020.godine, istakao je Lukšić. Sagovornici su konstatovali da naredni period treba iskoristiti za dalje jačanje saradnje, posebno na planu realizacije projekata iz oblasti održivog razvoja. U tom smislu, Klark je pozdravila odluku Vlade o uspostavljanju Centra za održivi razvoj i, takođe, konstatovala da je Crna Gora lider u regionu centralno-istočne Evrope i Zajednice nezavisnih država u dostizanju standarda u razvoju po mjeri čovjeka.

Tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova Grčke Venizelosom konstatovano je da su odnosi dviju državana zavidnom nivou, ali da ih je u narednom periodu moguće dodatno osnažiti kroz saradnju u brojnim oblastima, prvenstveno ekonomije i turizma. Grčki ministar je pohvalio ostvarenja Crne Gore na unutrašnjem i spoljno-političkom planu, potvrđujući spremnost Grčke da i nadalje pruža podršku evropskim i evro-atlantskim stremljenjima Crne Gore.

Sastanak šefova diplomatija Američko-jadranske i Američko-baltičke povelje bio je prilika da se potvrdi opredjeljenje za nastavak saradnje u širem regionalnom kontekstu, kao i spremnost za njeno jačanje na svim nivoima, posebno imajući u vidu sve kompleksnije izazove savremenog doba.Razmijenjena su mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim pitanjima sa fokusom na ukrajinsku krizu i djelovanje ISIL-a i konstatovana potreba za intenzivnijom saradnjom i koordiniranim aktivnostima na tom planu. Ministar Lukšić je iskoristio priliku da upozna kolege sa aktuelnim crnogorskim prilikama i ponovi zadovoljstvo ishodom Samita u Velsu, na kojem je potvrđen ostvaren napredak Crne Gore u reformama i njena konstruktivna uloga u regionu i doprinos međunarodnoj bezbjednosti. Potvrda politike otvorenih vrata za proširenje NATO-a od značaja je ne samo za Crnu Goru, već zapadni Balkan i druge aspirante, kazao je Lukšić. Crnogorska Vlada je čvrsto opredijeljenada predano radi na ostvarenju konkretnih rezultata koji će do kraja 2015. godine dovesti do ostvarenja strateškog cilja – članstva Crne Gore u Alijansu, istakao je šef crnogorske diplomatije.

Takođe, ministar Lukšić prisustvovao je specijalnom zasjedanju Savjeta Bezbjednosti UN-a na temu „stranih boraca“ kojim je, po prvi put, predsjedavao američki predsjednik Barak Obama, kao i godišnjoj sesiji inicijative Partnerstva otvorenih vlada, na kojoj je Crnoj Gori dodijeljeno prestižno priznanje za kampanju “Budi odgovoran”.

Portal Analitika