Politika

VUJANOVIĆ: Crna Gora ostaje privržena pordšci jačanja Ujedinjenih nacija (VIDEO)

ficopreUN
P
redsjednik Crne Gore Filip Vujanović poručio je u svom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da će Crna Gora ostati privržena djelovanju UN-a i da ćemo nastaviti sa punom podrškom integrisanju dimenzije ljudskih prava u sve aspekte rada ove globalne organizacije.

VUJANOVIĆ: Crna Gora ostaje privržena pordšci jačanja Ujedinjenih nacija (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

- Kao i dosada, Crna Gora ostaje privržena djelotvornom multilateralnom sistemu sa snažnim Ujedinjenim nacijama u njegovoj osnovi. Stoga Crna Gora, kao odgovoran partner UN, u kontinuitetu doprinosi jačanju Ujedinjenih nacija i izgradnji integrisanog funkcionalnog sistema koji omogućava poštovanje ljudskih prava, promociju demokratije i vladavinu prava, te koncipira i implementira globalne odgovore na globalne izazove. U tom smislu ćemo nastaviti da podržavamo sveobuhvatni proces reforme „System Wide Coherence“, kao i program integrisanog djelovanja „Delivering as One“, vođeni uspješnom primjenom na nacionalnom nivou – rekao je Vujanović na sinoćnjem zasjedanju skupštine UN u Njujorku.

On je naglasio da je u Podgorici u najljepšem dijelu grada, u martu ove godine, otvorena Eko zgrada Ujedinjenih nacija, u kojoj su smještene sve specijalizovane agencije UN.

- U ovoj zgradi one imaju optimalne uslove rada i ostvarivanja akcionog programa Delivering as One. Ovaj projekat doživljavam kao važan dokaz pouzdanog partnerstva Crne Gore u ostvarenju fundamentalnih ciljeva Ujedinjenih nacija. Kao članica Savjeta za ljudska prava, Crna Gora će nastaviti sa punom podrškom integrisanju dimenzije ljudskih prava u sve aspekte rada Ujedinjenih nacija, te daljem jačanju uloge Savjeta u odgovoru na kršenja ljudskih prava, očuvanju univerzalnosti međunarodnog prava ljudskih prava i nezavisnosti UN sistema ljudskih prava – navodi Vujanović.

U našem pristupu je, kako ističe, promocija prava vulnerabilnih grupa – prava djece, mladih, LGBT osoba, te rodna ravnopravnost i brorba protiv diskriminacije – ključni prioritet.

- Mir i stabilnost, kao preduslovi za prosperitetni razvoj mogu biti osigurani pozitivnim aktivizmom u globalnim međunarodnim organizacijama, prije svega u UN, ali i konstruktivnim pristupom svake države u sferi regionalne politike i iskrenim zalaganjem za dobrosusjedsku saradnju. Stoga Crna Gora snažno promoviše ovaj pristup u odnosima na jugoistoku Evrope, u bilateralnim relacijama i u okviru regionalnih inicijativa. Uvjereni smo da je uspjeh Crne Gore u procesima integracija u Evropsku uniju i NATO veliki doprinos stabilnosti i otvaranju perspektiva razvoja šireg regiona Balkana – poručio je crnogorski Predsjednik.

Vujanović je naglasio da Crna Gora daje snažnu podršku globalnim naporima za razoružanje i neproliferaciju.

- Ove godine smo ratifikovali Sporazum o trgovini oružjem (ATT), kao 44ta država koja je to uradila. Naša ratifikacija predstavlja doprinos stupanju na snagu ove istorijske povelje, kao i ilustraciju našeg čvrstog opredjeljenja prema odgovornoj globalnoj trgovini oružjem. Otvoreni i zamrznuti konflikti, od Ukrajine, preko Bliskog Istoka, do Afrike, prijetnja su trajnoj globalnoj stabilnosti. Posebno zabrinjava činjenica da eskalacija nasilja u pravilu prouzrokuje humanitarne katastrofe i masovno kršenje ljudskih prava. U potpunosti se zalažemo za urgentni prekid nasilja i politički dijalog koji bi vodio rješenjima u skladu sa Međunarodnim pravom, Poveljom UN i relevantnim rezolucijama UN. U ovom kontekstu vjerujemo da se dodatni napori u UN aktivnostima u međunarodnoj zajednici moraju uložiti kako bi se bolje implementirala preventivna mjera iz Poglavlja VI UN Povelje, sa psebnim fokusom na medijaciju kao najekonomičnijem instrumentu za prevenciju konflikta i njihovo mirovno razrešenje – poručio je Vujanović.

Crnogorski Predsjednik je naglasio snažno opredjeljenje Crne Gore prema „Odgovornosti za Zaštititu“ kao pitanju od nacionalnog prioriteta.

- Crna Gora pozdravlja inicijativu Francuske o „Pravilima postupanja“ pri upotrebi veta u situacijama sa genocidom, ratnim zločinima, zločinima protiv humanosti i etničkom čišćenju i podržava operacionalizaciju ovog predloga. Vladavina prava i zaštita civila u peacekeeping-u su posebno važne, te se na toj liniji zalažemo za dosljednu implementaciju mandata misija UN u kojima smo spremni da damo svoj doprinos. Nažalost, terorizam i dalje predstavlja ogromnu prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost, što potvrđuju aktuelna dešavanja na Bliskom Istoku. Smatram da je potrebno intenzivirati napore na sva tri nivoa na planu oprečavanja terorizma, shodno međunarodnim instrumentima i UN globalnom anti-terorističkom strategijom – rekao je Vujanović i poručio da je Crna Gora snažno posvećena politici održivog razvoja i, na liniji našeg aktivnog učešća u Otvorenoj radnoj grupi za ciljeve održivog razvoja, opredjeljeni smo da i nadalje doprinosimo elaboraciji transformativnog i ambicioznog plana za razvoj poslje 2015-te.

- Cijenim da razvojna agenda za period nakon 2015-te mora biti utemeljena na pristupu poštovanja i promocije ljudskih prava gdje će se, stavljanjem čovjeka u središte razvoja, istinski obezbjediti da niko nije zapostavljen. Iskorjenjivanje siromaštva i održiv prosperitet za dobrobit svih ljudi i planete moraju biti krovni ciljevi i vodič u dizajniranju transformativne razvojne agende. Snažno podržavamo važnu misiju Ujedinjenih nacija koju ostvaruje UNDP u izgrađivanju razvoja po mjeri čovjeka, koja je upravo u funkciji temeljnih vrijednosti čovjeka. Ponosni smo da je UNDP, prije dvije nedjelje, odabrao Crnu Goru za državu promocije Izvještaja za ovu godinu, za regione jugoistočne Evrope i Centralne Azije. Odabir Crne Gore doživljavamo kao priznanje Crnoj Gori u njenom razvoju i vrednovanju kvaliteta života čovjeka, ali i kao dokaz pouzdanog partnerstva Crne Gore sa Ujedinjenim nacijama – rekao je Vujanović i poručio da „UN u Crnoj Gori imaju odgovornog partnera, koji i nadalje promovisati i slijediti njene ciljeve i vrijednosti afirmisane Poveljom“.

Portal Analitika