Muzika

Stvari koje sigurno niste znali o “Nirvani”

nirmana
N
irvanin album "Nevermind" pušten je u prodaju 24. septembra 1991. godine. Prvi originalni ugovor benda za ovaj album vrijedio je 600 dolara, a album se prodao u više od 30 miliona kopija.Nisu mnogi razumjeli Nirvanu u početku, čak je i MTV pogriješio, pa je dodjelio Nirvani nagradu za pjesmu "TEAM Spirit"

Stvari koje sigurno niste znali o “Nirvani”
Portal AnalitikaIzvor

1. "Teen Spirit" je zapravo dezodorans, ali Kurt Kobejn to nije znao kada mu je drugarica na zidu sobe napisao "Kurt smells like Teen Spirit" (Kurt miriše na Teen Spirit").

Katlin Hana, nekima poznatija kao Bikini Kill i Le Tigre, jedne večeri je malo više popila. Ljeta 1990. godine kada su se vraćali iz jednog kluba, prvo su auto lakom išarali zgradu riječima "Bog je gej", a onda su nastavili sa opijanjem u stanu Kurta Kobejna. U iznajmljenom stanu Katlin je nastavila da šara po zidovima, a nekoliko decenija kasnije je i rekla kako je to stvarno bilo klinački i glupo.

Nekoliko mjeseci nakon te večeri, Kobejn je pozvao i tražio od nje dozbolu da iskoristi ono što je ona napisala na zidu u jednoj svojoj pesmi. Ona je tada pomislila: "Kako li će iskoristiti "Kurt miriše kao Teen Spirit u pesmi?"

Tadašnja djevojka Kurta Kobejna, Tobi Vejl, koristila je novi dezodorans Teen Spirit. Kada je provodio vrijeme sa njom i Kurt je mirisao upravo na to. Kurt je za ovo značenje saznao mnogo godina kasnije, kada je pjesma postala veliki hit i rekao kako se kaje što je tako nazvao i bio je bijesan zbog toga.

2. "Smells Like Teen Spirit" je trebala da bude samo šala, ali kada je Kurt želio da je bend svira, momci su u startu odbili!

Kurt je tvrdio da je pjesma revolucionarna i da se podsmijeva sistemu vrijednosti kod mladih, a kada je prvi put odsvirao bendu...nije dobro prošlo. Krist Novoselic, basista, rekao je da je pjesma glupa, ali Kurt ih je tjerao da je sviraju preko sat i po vremena. Bend je mislio da pjesma liči na Bostonovu "More then a feeling", pa su u lajvu čak i počinjali sa tom pjesmom prelazeći u "Smells like teen spirit".

Dio pesme "Here we are now, entertain us," (Tu smo, zabavite nas), zapravo je šala koju je Kurt koristio kada je ulazio u neku prostoriju. Da razbije led govorio je

"Well, here we are, entertain us. You invited us here." (Pa, evo nas, zabavite nas. Vi ste nas pozvali).

3. Bend je izbačen sa promotivne žurke albuma "Nevermind" jer su započeli tuču hranom.

Nekoliko dana pred izlazak legendarnog albuma, bend je nastupao u Pitsburgu, bend je započeo tuču sa lokalcima, a Kobejn je zapalio trosjed. Naravno, ovo je jedna od takozvanih rok legendi, navodno kada se posvađao sa Ekslom Rouzom 1992. godine, Kurt i Kortni su urinirali po klaviru koji je Eksl trebalo da svira, nažalost umesto Eksla, svirao je Elton Džon na tom klaviru.

4. Beba sa albuma "Nevermind" je zapravo trebao da bude pravi porođaj pod vodom, naravno to je bilo "previše" za izdavače pa su sliku zamjenili bebom koja pliva pod vodom.

Fotograf Kirk Vedl opisao je slikanje za album vrlo jednostavno: "Samo smo ubacili bebu pod vodu, klik klik klik i to je bilo to, odmah smo je i izvukli."

5. Kurt je izbačen iz stana kada je izašao ovaj album i spavao je u kolima.

Kada je završio sa snimanjem albuma, Kurta je dočekalo pravo iznenađenje na ulici. Sve njegove stvari bile su u kutijama na trotoaru. Kurt je tako nedeljama živio u svom Plimot Valiantu iz 1963. godine. To nije bio prvi put da je Kurt bio beskućnik, još od tinejdžerskih dana, Kurt je ili bio izbacivan iz kuće ili nije mogao da plati račune. Do svoje smrti Kurt je zaradio oko 100 miliona dolara.

 

 

Portal Analitika