Politika

Načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH u prvoj zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane

2409ministarstvo
N
ačelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić sastao se danas sa načelnikom Združenog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnikom Antom Jelečom koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH u prvoj zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka delegacija, admiral Samardžić istakao je izuzetno snažnu i uspješnu saradnju koju razvijaju VCG i OS BiH. Polja saradnje dviju vojski su raznovrsna, a za Vojsku Crne Gore najznačajnija su podrška koju dobija kroz osposobljavanje svojih kadrova u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u Butmiru, saradnja i obuka pripadnika VCG u oblasti inžinjerijskih jedinica i osposobljavanju specijalista za uklanjanje neeksplodiranih sradstava (EOD), kao i korišćenje usluga ocjenjivača u poznavanju engleskog jezika (STANAG testing timovi) iz sastava OS BiH.

Na sastanku je konstatovano da su evroatlantske integracije jedini pravi put za obje države i izrazili očekivanja da što prije postanu punopravne članice EU i NATO.

General-pukovnik Jeleč je istakao važnost regionalnog pristupa u rješavanju savremenih izazova i prijetnji.

Jedan od oblika saradnje za koju su OS BiH posebno zainteresovane jeste saradnja u oblasti vazduhoplovstva i razmatranje mogućnosti korišćenja kapaciteta Regionalnog centra za obuku pilota helikoptera (RCOPH) Vojske Crne Gore, kao i o mogućnostima obuke u podvodnom deminiranju.

Regionalne i zajedničke vježbe i aktivnosti su najbolji vid saradnje i garant sigurne budućnosti dviju zemalja i šireg regiona. Admiral Samardžić je potvrdio posvećenost VCG regionalnim vježbama, kao što je vježba „IMMEDIATE RESPONSE“, na kojoj obije vojske već više godina uzimaju aktivno učešće.

Načelnici generalštabova su tokom sastanka razmijenili i informacije o trenutnom angažovanju u međunarodnim misijama sa posebnim osvrtom na angažovanje u ISAF misiji.

Tokom sastanka razgovarano je i o OCC - Konceptu operativnih sposobnosti i benefitima koje ovaj program nudi partnerskim zemljama posebno u svjetlu nedavnog uspješnog završetka četvorogodišnjeg ciklusa ocjenjivanja deklarisanih sastava. U okviru ovog programa VCG i OS BiH deklarisale su i uspješno završile ocjenjivanje po jedne pješadijske čete.

Takođe, general-pukovnik Jeleč posjetio je Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore i RCOPH, kako bi se i lično uvjerio u sposobnosti ove jedinice i zajednički razmotrili mogućnosti buduće saradnje i korišćenje kapaciteta ovog sastava.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane dr Ivan Mašulović sastao se sa načelnikom Združenog štaba OS BiH general-pukovnikom Jelečom.

Mašulović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Crne Gore i Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i naglasio značaj međusobne podrške u ostvarivanju zajedničkog evroatlantskog cilja. Upoznao je sagovornika o rezultatima Crne Gore u procesu evroatlanskih integracija, kao i sa planovima za naredni period. Mašulović je istakao značaj obuke pripadnika VCG u Centrima za obuku OS BiH i potvrdio posvećenost Crne Gore daljem unaprijeđenju saradnje.

General-pukovnik Ante Jeleč je pozitivno ocijenio dosadašnji napredak Crne Gore i istakao da su evroatlantske integracije jedini pravi put za obije države i izrazio očekivanje da će što prije postati punopravne članice EU i NATO. On je, takođe, izrazio spremnost za nastavak i unapređenje saradnje između dvije vojske, posebno u oblasti razvoja kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama.

Sagovornici su se saglasili da je regionalna saradnja ključni faktor mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope, a da je članstvo u Alijansi najbolja garancija bezbjednosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.

Portal Analitika