Društvo

Istraživački brod “Urania” uplovio kotorsku luku

uranija1
N
a svečanom otvaranju dijela festivala “Otvoreni dani nauke” gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je na italijanskom istraživačkom brodu “Urania”, koji je jutros uplovio u kotorsku luku, izrazila zadovoljstvo što se dio Festivala nauke odvija baš u Kotoru.

Istraživački brod “Urania” uplovio kotorsku luku
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja Skala radio, ona je pozdravila ideju da brod po prvi put otvori svoje laboratorije za javnost u Kotoru i zahvalila prijateljima iz Italije, predstavnicima Ministarstva nauke koje je predvodila ministrica dr Sanja Vlahović i svim partnerima koji su učestvovali u organizaciji ovog festivala.

“Otvoreni Dani nauke su postali tradicija i predstavljaju snažan doprinos daljem učvršćivanju bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije. Sve veće je interesovanje italijanskih partnera za ulaganje u CG  i interes za turističku i kulturnu saradnju”, kazao je Vojin Vlahović, ambasador Crne Gore u Republici Italiji.

“Sporazum o saradnji Ministarstva nauke i Nacionalnog istraživačkog Savjeta Italije je omogućio crnogorskim mladim istraživačima rad u istraživačkim centrima i institutima u Italiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i CNR-a”, kazao je Vlahović.

Ovu mogućnost je dobilo pet kandidata iz Crne Gore u disciplini menadžment u oblasti politike ribarstva i mora, zatim u oblasti upravljanja i upotrebe resursa hrane usmjerenih ka održivosti poljoprivrede i šumarstva i smanjenju efekata klimatskih promjena, kao i u oblasti promocije i očuvanja kulturne baštine, podsjetio je Vlahović.

uranija2
Nauka je ta koja spaja i otvara prostor za mlade generacije naglasio je on, ističući plodnu saradnju između Univerziteta Crne Gore i rimskog Univerziteta La Sapienza.

Prisutnim naučnim i kulturnim radnicima i novinarima na brodu “Urania” obratio se i direktor Instituta za pomorske nauke NCR Fabio Trinkardi, potencirajući činjenicu da je more zajedničko, ali i briga za njegovu  zaštitu  i očuvenje biodiverziteta u moru.

On je predstavio Institut za pomorske nauke i njegovu djelatnost i govorio o uspješnoj saradnji sa kotorskim Institutom za biologiju mora kroz projekte koji sublimiraju njihov 12-ogodišnji rad.

Trinkardi je istakao značaj zajedničkog pomorskog planiranja prostora, a kada je riječ o Bokokotorskom zalivu, on  je apostrofirao problem otpadnih i atmosferskih voda i ukrštanje morskih struja.

Zahvaljujući istraživačkim brodovima poput “Uranie” ostvaruju se brojni rezultati na polju istraživanja cijelog Mediterana.

Ovim istraživačkim brodom je izmjerena i dubina Boke Kotorske i mapirani izvori slatke vode u zalivu.

Osim saradnje sa Institutom za biologiju mora u Kotoru, Institut za pomorske nauke iz Italije u Crnoj Gori sarađuje i sa Centrom za ekotoksikološka istraživanja i Hidrometeorološkim zavodom.

“Dijelimo isto more i  kome god da se desi problem na moru,  moramo ga zajednički rješavati”, poručio je Trincardi.

urania
Posebna atrakcija festivala nauke u Kotoru je bila ispred Instituta za biologiju mora gdje je puštena u more  odomaćena zelena kornjača, zaštićena vrsta, sa posebnim transmiterom koji će omogućiti da se isprati što kornjača radi u podmorju.

Transmiter je postavljen na oklop kornjače i omogućiće da, kroz jednogodišnji monitoring, naučnici ustanove pravce kretanja 25 jedinki kornjača u Jadranu.

Nakon toga, na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru pod simboličnim naslovom “I ja sam danas mornar” je  otvorena spektakularna laboratorija iz programa “Herd”, koja je uz pomoć norveške Vlade uspostavljena u ovoj naučnoj instituciji.

“Zadovoljstvo nam je što Ministarstvu nauke i ove godine organizuje Otvorene dane nauke koji imaju za cilj da promovišu nauku u našem društvu i da je vrate na ono mjesto koje nauka nesporno i zaslužuje”, poručila je za Skala Radio ministrica nauke dr Sanja Vlahović.

Posebno je važno, naglasila je ona, da se naučnoistraživačka zajednica Crne Gore u potpunosti otvara prema svijetu i to iz dva razloga.

Prvi je da našim naučnicima budu dostupne laboratorije za sve one oblasti istraživanja koje mi u Crnoj Gori nemamo, a drugi razlog je da se naša naučna zajednica umreži i u boljoj komunikaciji sa partnerima iz inostranstva prati savremene trendove i u njima učestvuje, kazala je ministrica Vlahović.

 

Portal Analitika