Region

Crnogorci u Srbiji 26. oktobra biraju Nacionalni savjet

crnogorskaz2409
C
rnogorska nacionalna zajednica Republike Srbije ispunila je, i prije  roka sve, Zakonom Srbije propisane uslove, za formiranje elektorske skupštine, na kojoj će pripadnici crnogorske nacionalne manjine  u Srbiji moći 26. oktobra da izaberu svoj Nacionalni savjet, saopšteno je iz Crnogorske nacionalne zajednice Srbije.

Crnogorci u Srbiji 26. oktobra biraju Nacionalni savjet
Portal AnalitikaIzvor

Oni su istakli da su za uspjeh prije svega, zaslužni nacionalno svjesni i motivisani Crnogorci  organizovani  u brojna udruženja Crnogoraca po  Srbiji; od Subotice, Niša, Novog Sada, Kule, Lovćenca, Beograda, Krušćića, Zmajeva, Sivca, Bačkog Dobrog Polja, Vrbasa.

- Okupljeni na zajedničkom zadatku, svi su oni za nešto više od dva mjeseca, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu,uspjeli da kandiduju preko 70 elektora i obezbijede njihovu podršku sa sudski ovjerenim izjavama podrške sa po 45  birača, za svakog elektora. Tako je u poseban birački spisak upisano je preko 5000 Crnogoraca. To je dobar indikator da će se sledeći izbori za crnogorski Nacionalni savjet, koji će se održati za četiri godine,moći izabrati neposrednim izborom – navodi se u saopštenju CNZS.

Tim povodom je, kako su kazali, juče u Vrbasu  gdje živi naveći broj nacionalno opredijeljenih Crnogoraca, u hotelu „Bačka“,upriličen susret budućih elektora.

Ovom značajnom svečanom dogođaju, pored brojnih gostiju, prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Republici Srbiji iz Beograda Branislav Mićunović i koordinator za dijasporu u Ambasadi Mirko Zečević.

U svom obraćanju, koji  je pozdravljen burnim aplauzom,  ambasador Mićunović je,između ostalog, naglasio da je ovo „značajan događaj”.

- Bez pretjerivanja, rekao bih istorijski. Formiranje Crnogorskog nacionalnog savjeta, čiji ste vi aktivni učesnici,predstavlja legalnu i legitimnu formu kojom će te moći afirmisati,njegovati i štititi identitetske vrijednosti crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. Na taj način će te dobiti i mogućnost da na duhovnim i kulturnim paradigmama savremenog svijeta afirmišete vrijednosti svoje matične države Crne Gore.Vjerujem da će crnogorski Nacionalni savjet u Srbiji načiniti kvalitativan iskorak u tom pravcu, a ujedno biti i značajan faktor bolje saradnje na kulturnom, obrazovnom i privrednom planu između Srbije i Crne Gore.Želim vam,da časno ispunite odgovornu misiju koja je pred vama – rekao je Mićunović.

Mićunović je posebno podvukao buduću saradnju  Nacionalnog savjeta sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu koja je i do sada bila na najvećem nivou posebno potencirajući rad koordinatora za dijasporu.

- Budući Nacionalni savjet Crnogoraca, dobija mogućnost da afirmiše sve ono što je najvrednije u crnogorskoj aktuelnoj kulturi, postepenom izgradnjom kulturne saradnje sa crnogorskim kulturnim institucijama, istaknutim stvaraocima i državnim institucijama Crne Gore. To je naročito važno za mlađe generacije Crnogoraca koje se identifikuju sa vrijednostima, a koje korespondiraju sa procesima modernizacije i evropejizacije Crne Gore. Na ovaj način Nacionalni savjet dobija mogućnost da identitet Crnogorske dijaspore bude obezbijeđen i situiran,materijalno, pravno,društveno i emocijonalno kako u državi Srbiji čiji su lojalni građani, tako i prema svojoj matici državi, koja je i sama situirana u svijetu nacija – navodi se u saopštenju.

Portal Analitika